Ikea ska bygga broar till arbetslivet

Kan bokhyllan Billy och fåtöljen Poäng bidra till integration? Absolut, anser regeringen som ger Ikea stöd för att ta in nyanlända som praktikanter. Den blågula ikonen, å sin sida, ser fördelar med ökad mångfald.

ANNONS
|

- Vi vet att den bästa vägen in i det svenska samhället är ett jobb, både för att få kontakter och arbetskamrater, men också utveckla det svenska språket, säger näringsminister Mikael Damberg (S) när TT träffar honom på Ikeas flaggskeppsvaruhus i Kungens Kurva söder om Stockholm.

Mellan 2018 och 2020 ska regeringen satsa 170 miljoner kronor på ett projekt för arbetsplatsförlagd kompetensutveckling. Ikea är det första företaget som får ta del av pengarna. Som storföretag med en personalomsättning på cirka 17 procent om året ser Damberg Ikea som en slags integrationsmotor på arbetsmarknaden.

ANNONS

- Jag är fullt övertygad om att vi kan lyckas med Ikea så kommer fler stora aktörer vilja gå in i liknande system, säger Damberg.

Utöka och förbättra

Men att handleda den som inte kan svenska eller behöver extra stöd är resurskrävande och innebär att handledaren behöver utbildas och frikopplas från sina vanliga arbetsuppgifter.

- Det är mer kostnader. Vi kan inte låtsas att det inte är svårare att ta människor som är långtidsarbetslösa eller som nyligen har kommit till Sverige, säger Damberg.

De fem miljonerna kommer Ikea att använda för att utbilda handledare för att kunna utöka och förbättra arbetet med praktikanter. Under sommaren börjar arbetet med att ta fram handledare som ska utbildas i september. Och till hösten hoppas företaget kunna ta emot fler praktikanter.

Hälften får jobb

- Här upplever vi att de här pengarna kommer att användas på ett sätt som gör att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden får jobb. Det är ju det vi vill, säger Håkan Svedman, Sverigechef på Ikeakoncernen.

ANNONS

Företaget arbetar sedan länge med arbetsplatsförlagd kompetensutveckling i form av praktikplatser och andra stödinsatser. Varje år tar Ikea in ett hundratal praktikanter, varav cirka hälften får anställning efter avslutad praktik.

- Vår ambition är att alla som kommer in ska få jobb. Sedan kan det ju ibland vara så att matchningen inte funkar, men förhoppningsvis har man då fått en arbetslivserfarenhet som gör att man kan hitta ett jobb någon annanstans med hjälp av de erfarenheter man fått med sig, säger Svedman som ser fördelar med att personalstyrkan speglar mångfalden i samhället.

På heminredningsavdelningen står Rebecca Garabedian och prismärker varor. Hon kom till Sverige från Syrien i september och fick hjälp av sin vägledare på skolan där hon pluggade svenska att hitta praktikplats på Ikea.

Fokus på kvinnorna

- Praktiken har hjälpt mig väldigt starkt, tror jag. Nu pratar jag. Förut kände jag till många ord, men jag använde inte dem. Nu har jag börjat använda dem, säger hon.

ANNONS

Som praktikant fick hon börja med montering. Så småningom fick hon börja prismärka och hjälpa till med försäljning. Efter tre månader blev hon anställd och i dag arbetar hon deltid parallellt med studierna i svenska.

Just nyanlända kvinnor är en grupp som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och är en av de grupper som regeringen vill lägga extra fokus på i det nya projektet.

- Vi ser att i gruppen nyanlända är den stora utmaningen kvinnorna. Det här skulle vara en perfekt bransch att kunna gå in i och börja jobba i, säger Damberg.

TT

Fakta: Om projektet

Projektet drivs av myndigheten Tillväxtverket på uppdrag av regeringen.

Syftet är att förbättra matchningen mellan grupper som står långt ifrån arbetslivet och näringslivet.

Totalt ska 170 miljoner kronor fördelas till företagen.

Projektet pågår mellan 2018 och 2020.

Källa: Tillväxtverket

ANNONS