Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ingves kräver bred bostadskommission

Det behövs en bred politisk kommission och omfattande reformer när det gäller bostadsmarknaden. Annars väntar stora bekymmer, varnar riksbankschefen Stefan Ingves som får medhåll av FI.

Men bostadsminister Stefan Attefall (KD) är inte intresserad av någon bostadsmarknadskommission som Stefan Ingves föreslår.

- En kommission skulle snarare försena det arbete som pågår, eftersom vi har ett omfattande arbete som vi håller på att leverera till riksdagen med förenklade planprocesser, snabbare från idé till spaden i jorden. Det låter vackert men det skulle innebära reformstopp, säger han till TT. - Vi vänder på varenda sten som alla inblandade pekat på kan utgöra hinder, säger han.

Det är främst bostadsmarknaden som drivit upp svenskarnas skulder och problemen det i sin tur för med sig sprider sig över hela samhällsekonomin, säger Ingves. Enligt honom har ett genomsnittligt svenskt hushåll i dag en skuld som motsvarar 170 procent av disponibel inkomst, vilket han anser är farligt högt.

- Det får inte gå över 180 procent, utan bör under ett antal år sakta gå neråt. Annars får vi det jag kallar skulddominans, vilket betyder att den ekonomiska politiken helt måste inriktas på skuldproblemen och inte klarar att samtidigt ta itu med andra viktiga frågor.

Orsaken till de växande skulderna är att utbudet av bostäder inte följt med efterfrågan. För att lösa problemen krävs en bred politisk samling, liknande den som fanns under 1990-talets finanskris, eller när det nya pensionssystemet skapades.

Den bör granska såväl hushållens skuldsättning som avdragen för låneräntor och bygg- och planregler - annars väntar stora bekymmer och bakslag längre fram, enligt Ingves.

Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson är inte tillgänglig för en kommentar.

- Men idén om en bred översyn överensstämmer med vad Finansinspektionen tidigare har sagt. Det finns grundläggande strukturella problem på bostadsmarknaden som också påverkar hushållens skuldsättning och de här problemen kräver politiska åtgärder, säger Lars Malmström, biträdande kommunikationschef på Finansinspektionen.

Enligt Ingves är det bråttom.

- Ja, eftersom det här har pågått under så pass lång tid och vi har det här läget med ojämvikt som ligger och gnager på bostadsmarknaden. Ju längre det fortgår desto mer ökar risken att den kommer att dominera väldigt många andra saker, säger han till DN.

Socialdemokraterna är positiva till att man i en bred parlamentarisk kommission försöker komma till rätta med problemen på bostadsmarknaden. S vill bland annat införa ett investeringsstöd. Men att ändra avdragen på räntorna är inte aktuellt, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

- Det hade varit lämpligt att göra samtidigt som man avskaffade fastighetsskatten. Nu sitter vi där vi sitter med väldigt många, inte minst unga, som har tagit stora bostadslån utifrån gällande avdragsregler, så därför har vi inga förslag att förändra det, säger Andersson.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tror inte att det blir några politiska beslut i närtid för att hantera skuldsättningen eftersom två viktiga val väntar under året.

- De signaler jag har fått från båda sidor om den politiska mittlinjen är att man inte vill göra några stora saker inför valen. Mycket av det man behöver göra kommer att påverka folks plånböcker och man vill inte röra om i väljaropinionen. Men det kan komma att hända saker efter valet, säger Bergqvist.