Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Izettles vd och grundare Jacob de Geer, Paypals vd Dan Schulman och Paypals operativa chef Bill Ready´har gjort upp om en storaffär.

Izettle-ägare: Värdet kan inte mätas i pengar

Alla ägare är med på tåget. Klartecken från myndigheter är allt som återstår för att Paypal ska få köpa det svenska fintechbolaget Izettle för 19 miljarder. Men Izettles värde kan inte mätas i pengar, tycker grundaren Jacob de Geer.

Izettle skulle bli nästa stora notering på Stockholmsbörsen. Det bekräftades för bara tio dagar sedan.

Inför noteringen hade bedömare värderat bolaget till omkring 10 miljarder kronor. Men när den San Francisco-baserade betaljätten Paypal erbjöd en premie på 90 procent, i form av 19 miljarder kronor i kontanter, avbröts noteringsprocessen.

"Som ett barn"

Vd:n och grundare Jacob de Geer tonar dock ned prisnivån när han förklarar varför han valt att sälja.

- För en entreprenör är ju företaget som ett barn. Värdet kan inte mätas i dollar, det är en ganska känslomässig sak, säger han.

- Du startar aldrig upp ett företag för att sälja det. Anledningen till att vi säljer är inte att vår resa är slut. Tvärtom, det här är en ny start och jag tycker det är underbart, tillägger han.

Affären väntas bli slutförd i höst, när myndigheter gett klartecken. Jacob de Geer ska då inte bara driva och utveckla Izettle och föra ut bolagets tjänster till Paypals kunder i 200 länder. Han ska även med bas i Stockholm bygga upp Paypals nya europeiska kunskapscenter, eller "center of excellence" som det han väljer att kalla det.

Ännu mer muskler

Kontakter mellan de båda bolagen har förekommit under årens lopp. Men det skarpa budet från Paypal dök upp långt fram i börsnoteringsprocessen, enligt Jacob de Geer.

- Det blev väldigt tydligt för mig och min medgrundare (Magnus Nilsson) att vi delar Paypals mål och att vi genom att gå ihop med Paypal får ännu mer muskler att hjälpa våra kunder och säkra att vi når de visioner vi arbetat för att uppnå under åtta års tid.

- Alla ägare är med på tåget. Det var antingen detta eller börsnoteringen och alla ägare har tillsammans med ledningen och grundarna kommit fram till slutsatsen att detta är det bästa för företaget.

Svenska teknikundret

Paypals operativa chef Bill Ready utlovar en storsatsning i Stockholm när Izettle införlivats i koncernen. Han säger till TT att han ser Izettle som en del av det svenska teknikundret, med stjärnor som Spotify, Skype och Mojang.

- Vi tycker det finns fantastiska medarbetare här, fantastisk talang i Stockholm, så vi är övertygade om att det finns mycket att bygga på här tillsammans, säger han.

Bill Ready har själv rekryterats till Paypal genom ett förvärv, då hans företag Braintree köptes upp av betaljätten för fem år sedan.

- Alla Paypals förvärv har vuxit oerhört mycket i Paypals regi, både vad gäller kunder, försäljning och anställda. De är större än de var när affärerna gjordes. Så vi tror absolut att den fantastiska talang Izettle har här i Stockholm är något vi kan bygga vidare på, säger han.