Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Första AP-fonden, med Ossian Ekdahl som ägaransvarig, gör en kanonaffär om Paypals köp av Izettle genomförs i höst. Arkivbild

Izettle-bingo för AP-fonder

De statliga pensionsförvaltarna Första och Fjärde AP-fonden gör kanonaffärer om amerikanska Paypals köp av det svenska fintech-bolaget Izettle går i lås i höst.

Fjärde AP-fonden satsade 196 miljoner kronor i Izettles nyemission i december och fick för det 2,2 procent av aktierna. Investeringen, som innebär en värdering av Izettle på nästan 10 miljarder kronor, gjordes med sikte på att vara med som långsiktig ägare i Izettle med sikte på den börsnotering som nyligen avbröts.

Om Paypals köp av Izettle för 19 miljarder kronor genomförs som planerat i höst har investeringen på några månader mer än fördubblats till 418 miljoner kronor.

Enligt Per Colleen, aktiechef på Fjärde AP-fonden, är det med blandade känslor man nu avvecklar innehavet i Izettle.

"Vår intention och målsättning vid investeringstillfället var att kunna bli en långsiktig ägare i IZettle när bolaget väl börsnoterades. Samtidigt är denna typ av bolag svåra att värdera och vi kan konstatera att Paypal betalar ett mycket bra pris för IZettle", skriver han i en kommentar till TT.

Han tillägger att han ser Paypal som "en bra hamn för Izettle att utvecklas vidare inom".

Första AP-fonden gick tillsammans med pensionsförvaltaren AMF in som Izettle-ägare i januari, när den spanska storägaren Santander sålde delar av en mindre andel av sitt innehav för 200 miljoner kronor.