Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Zhang Yesui, biträdande utrikesminister och talesperson vid folkkongressen, på en pressträff i Peking.

Kina redo för handelskrig, men vill slippa

Kina vill inte ha ett handelskrig med USA – men kommer att försvara sina intressen. EU kan räkna med att Kina, världens största stålproducent, också kommer att protestera mot Donald Trumps nya tullar.

USA:s president aviserade i torsdags kraftigt höjda importtullar: 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, redan från den kommande veckan. Från EU blev reaktionen skarp: det kan bli strafftullar på bland annat motorcyklar och jeans från USA, dundrade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i fredags.

Företrädare för branschorganisationen Jernkontoret hoppas att den svenska exporten, som till stor del består av specialstål, inte ska drabbas så hårt, men vill ändå se snabba åtgärder från EU:s sida. Unionen exporterar årligen stål för 54 miljarder kronor och aluminium för drygt 11 miljarder kronor till USA, skriver Reuters.

Tänker svara

Från kinesisk sida har nu både utrikesminister Wang Yi och Zhang Yesui, biträdande utrikesminister, invänt mot planerna.

- Kina kommer inte att sitta stilla och kommer att vidta nödvändiga åtgärder, sade Zhang Yesui, som också har varit Kinas ambassadör i USA, inför nationella folkkongressens årliga session, som öppnar den här veckan.

Folkkongressen är Kinas parlament, men brukar i praktiken bara bekräfta regeringspolitiken.

Kina är världens största ståltillverkare, men inte lika beroende som många andra länder av den amerikanska marknaden. För Kanada, Brasilien, Mexiko, Sydkorea och Turkiet skulle tullarna bli mer besvärande.

Oroade länder

I Kanada avfärdade premiärminister Justin Trudeau i fredags Trumps hot som "fullständigt oacceptabelt".

I Australien hoppas handelsminister Steve Ciobo att landet undantas från sådana tullavgifter, med hänvisning till en överenskommelse med USA under G20-mötet i fjol.

Steve Ciobo varnar samtidigt för att ett handelskrig skulle bromsa den globala ekonomiska tillväxten. Det finns också en risk för att billigt stål som är avsett för USA i stället kommer att översvämma hemmamarknaden.

Ciobo har talat med sin amerikanske motsvarighet Wilbur Ross, men säger att denne inte kan ge några garantier för att Australien skulle undantas.

- Ytterst kommer det att vara ett beslut för presidenten, säger Steve Ciobo.

Premiärminister Malcolm Turnbull har i ett tal starkt emotsatt sig tullhinder och kallar dem "en återvändsgränd".

- Protektionism är inte en stege för att ta dig upp ur en lågkonjunktur, det är en spade att gräva den mycket djupare, säger han.