Kinesiska mångmiljardinvesteringar i Sverige

Hamnen i Lysekil och Geelys innehav i Volvo. Det är två nyligen uppmärksammade exempel där kinesiska aktörer tagit sikte mot Sverige. Totalt sett gjordes kinesiska direktinvesteringar i Sverige för motsvarande 11,2 miljarder svenska kronor under 2017.

ANNONS
|

Siffran kommer från en ny rapport från advokatbyrån Baker McKenzie som TT har tagit del av. Då ska poängteras att merparten av summan hänger ihop med två enskilda affärer, dels försäljningen av Nordic Cinema Group – där SF Bio ingår – dels massaindustriföretaget Nordic Paper.

Anders Fast, managing partner vid Baker McKenzie, ser dock ett stort intresse från kinesiskt håll för direktinvesteringar i Sverige.

- Vi ser ett stort antal mindre transaktioner under 100 miljoner kronor. Man ser att Sverige är tryggt och enkelt när det gäller fastighetssektorn men även inom material- och tillverkningssektorn. Sverige ligger också i framkant när det gäller innovativa produkter och stark tillväxt, säger han till TT.

ANNONS

Kraftiga protester

Sverige placerade sig därmed på femte plats i Europa med störst kinesiska direktinvesteringar under året.

Kinas etableringar utomlands är dock långtifrån okontroversiella. Investeringar i afrikanska länder har under lång tid varit djupt ifrågasatta som ett slags utnyttjande och de kinesiska planerna på en hamn i Lysekil avblåstes i tisdags efter kraftiga protester.

Från regeringshåll i Tyskland lyftes nyligen frågan om en tuffare EU-reglering – allt för att skydda olika former av företags- och teknikkunskap.

Näringslivsminister Mikael Damberg (S) anser att det gäller att hitta rätt balans:

- Vi får inte vara naiva när det gäller investeringar från andra länder, som till exempel Kina, vi måste kunna följa det över tid för att värna svenska intressen. Men vi har inte stått i första ledet i att försöka få europeiska beslut kring investeringar.

- För mig är det viktigt att diskutera om man är en seriös, långsiktig ägare. Det är ännu viktigare att diskutera än vilken flagga som finns på det. Det jag tittar mest på är om det finns en långsiktighet bakom idéerna.

ANNONS

Global utveckling

Utvecklingen syns dock globalt sett, bara i Central- och Östeuropa pumpade Kina under förra året nio miljarder dollar, motsvarande 72 miljarder dollar enligt den statsägda nyhetsbyrån Nya Kina. I till exempel Brasilien gjordes investeringar för 20,9 miljarder dollar, den högsta siffran i landet sedan 2010.

Samtidigt syns enligt Baker McKenzie tecken på att Kinas investeringar blir mer och mer selektiva. När det för ett par år sedan handlade om till exempel köp av brittiska fotbollsklubbar, hotell- och nöjesanläggningar väljer man nu en annan väg.

- Man vill göra investeringar i produkter och tjänster inom områden som till exempel miljöprodukter där man kan nå en utveckling och nytta av i Kina, säger Anders Fast.

TT

Fakta: Kinesiska investerare i Sverige

Några exempel på kinesiska investeringar i Sverige:

Massaindustriföretaget Nordic Paper baserat i Värmland köptes upp av kinesiska Shanying Paper International i julia förra året.

Nordic Cinema Group med bland annat SF Bio köptes upp av den amerikanska biojätten AMC som i sin tur ägs av kinesiska företaget Dalian Wanda Group.

Aktivistfonden Cevian med Christer Gardell sålde i december alla sina aktier i lastbilsjätten Volvo till Geely Holding. Vinsten för Cevian uppgavs bli cirka 20 miljarder kronor.

Sedan 2010 äger Geely Volvo Cars.

ANNONS