Läkemedelsbolag rustar för brexit

EU:s läkemedelmyndighet Ema räknar med att tappa runt 30 procent av sin personal vid flytten från London till Amsterdam. Samtidigt börjar läkemedelsbolagen bygga upp sina lager i Storbritannien, för att förhindra brist efter brexit.

ANNONS
|

Beskeden på onsdagen illustrerar hur den starkt reglerade läkemedelsbranschen påverkas av det brittiska utträdet ur EU. Ema, som i dag har runt 900 anställda, ska enligt planerna flytta till Amsterdam när britterna lämnar EU i mars nästa år. Stockholm var en av städerna som förlorade kampen om att bli myndighetens nya säte.

Färre flyttar med

Nu varnar Ema för att myndigheten måste dra ner på verksamheten och prioritera hårdare, eftersom färre än väntat tros följa med i flytten. I synnerhet som 135 anställda med korttidskontrakt inte kan arbeta på grund av de anställningslagar som gäller i Nederländerna.

Samtidigt meddelar läkemedelbolagen Sanofi och Novartis att de börjar bygga upp större lager av mediciner i Storbritannien. Det är förberedelser för den händelse att britterna lämnar EU utan ett avtal som reglerar det fortfatta samarbetet. Liknande besked har tidigare kommit från flera andra läkemedelbolag, som Glaxo Smith Kline och Astra Zeneca.

ANNONS

Oklara följder

De befarar att de kan tvingas till dubbla processer med tester och licensansökningar för läkemedel om britterna inte längre omfattas av EU:s regelverk.

Över 2600 läkemedel har något tillverkningssteg i Storbritannien och 45 miljoner medicinförpackningar forslas från Storbritannien till andra EU-länder varje månad. Samtidigt förs 37 miljoner förpackningar i motsatt riktning.

Läkemedelsbranschen här länge uttryckt oro över brexit och sagt att industrin har behov av att stanna inom det europeiska kontrollsystemet. Brittiska parlamentariker har också krävt en överenskommelse som tillåter att landet stannar i EU:s regelverk, men det är oklart hur detta till slut blir löst i brexitförhandlingarna.

TT-Reuters
ANNONS