Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Två gymnasister åtalas för att ha riggat aktiekurser. Arkivbild.

"Läs aktietips med kritiska ögon"

Två gymnasieelever köpte aktier för att sedan via olika forum chatta upp aktiekurserna och därefter snabbt sälja. Totalt tjänade de närmare en miljon kronor på fifflet och nu åtalas de.

Enligt åtalet ska affärerna ha gjorts under tiden oktober 2015–februari 2016, den tid då de bägge männen gick på ett gymnasium i Göteborg. De var båda över 18 år när de misstänkta brotten ska ha begåtts. Båda nekar till brottet grov otillbörlig marknadspåverkan, enligt åklagaren.

Det började med att Aktietorget (i dag heter marknadsplatsen Spotlight) upptäckte konstiga kursrörelser i bolag som inte hade släppt några nyheter. Övervakningen på Aktietorget upptäckte så småningom rekommendationer och riktkurser på sociala medier och gjorde en anmälan till Finansinspektionen.

- Riktkurser som var orimliga skulle jag säga, säger Jan Leopoldson.

Avskräckande effekt

Han beskriver bevisläget som gott. I en av männen datorer hittades senare också raderad kommunikation som enligt Leopoldson styrker att de hade för avsikt att luras.

- För förtroendet är det viktigt att bekämpa marknadsmissbruk, jag tror att fler fällande domar skulle få en avskräckande effekt, säger Christina Ploom, chef för marknadsövervakningen på Spotlight.

Och kanske har ett tidigare pilotfall, där två läkarstudenter i ett nästan identisk upplägg dömdes för otillbörlig marknadspåverkan, skrämt bort en del, resonerar Jan Leopoldson.

Hur pass vanligt den här typen av lurendrejeri är, vet ingen säkert. Spotlight lämnade i fjol över 70 anmälningar till Finansinspektionen.

- Det är fler anmälningar över tid, men samtidigt är det fler bolag och ökad handel, säger Ploom.

Oftast små bolag

Det vanliga upplägget är att handla aktier på mindre börser. Sedan har aktieforum som placera.nu, redeye.se och DI börsforum använts för att skriva positiva omdömen.

- Det vore bra om de här sajterna kunde hålla lite rent, säger Jan Leopoldson.

Förutom automatiska larmfunktioner granskar börsplatsen Spotlight även vad som händer på nätet.

- Vi är inne och kikar på olika forum, en del är dolt men mycket är öppet också, säger Christina Ploom.

Att just de små bolagen på mindre marknadsplatser oftare hamnar under attack är naturligt.

- Man riktar in sig på bolag där det är lättare att få effekt. Att påverka till exempel H&M är mycket svårare, säger hon.