Ericssons vd Börje Ekholm presenterar ny miljardsmäll för att vända skutan. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm presenterar ny miljardsmäll för att vända skutan. Arkivbild.

Mångmiljardsmäll får Ericsson på fall

Telekomjätten Ericssons aktie rasar efter besked om mångmiljardkostnader för att vända förlustverksamhet i koncernen. Beloppet är högre än man räknat med, enligt en analytiker.

ANNONS
|

Stora kostnader för olönsamma projekt tynger Ericssons resultat för fjärde kvartalet 2018, meddelar bolaget inför rapportpresentationen i slutet av januari.

Totalt handlar det om 6,1 miljarder kronor som sänker rörelseresultatet med lika mycket. Drygt hälften, 3,1 miljarder kronor, är kostnader för omstruktureringar inom den egna verksamheten. Under 2019 kommer bolaget ta ytterligare omstruktureringskostnader på 1,5 miljarder kronor.

Flaggade tidigare

Ericsson har tidigare berättat att bolaget ska ändra strategin inom området BSS, Business Support System, som arbetar med affärsstödssystem, för att minska förlusterna.

- Nu aviserar vi det belopp som hänför sig till det, säger Peter Nyquist, chef för investerarrelationer på Ericsson.

ANNONS

Förseningar i utvecklingen av produkter inom affärsområdet har minskat konkurrenskraften, enligt bolaget, och efterfrågan på vissa produkter har inte blivit som förväntat.

- Med dessa kraftfulla och nödvändiga åtgärder stryper man en förlustkälla för att i stället fokusera på konkurrenskraftiga och lönsamma produkter, säger Christer Gardell, partner i storägaren Cevian, till SvD.

Marknaden reagerade kraftigt negativt på beskedet och aktien faller med 3–4 procent.

- Det är definitivt en större reträtt än man hoppats på inom BSS-delen som man har haft problem med innan också, säger Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken.

Tidigare avsättningar

Under 2017 gjorde Ericsson avsättningar på 13,9 miljarder kronor för olönsamma projekt. Och nu har ytterligare tre miljarder reserverats för de dåliga kontrakten. Det handlar om projekt som inte blivit så omfattande som beräknat. Avsättningarna rör bland annat kostnader för kompensation till kunder, projektförseningar och nedskrivningar.

ANNONS

Enligt Daniel Djurberg har bolaget indikerat att de avsättningar man redan gjort skulle vara tillräckliga.

- De har varit ganska tydliga med att det har varit slut med de stora anpassningarna. Det var inte korrekt och det är väl den biten som slår lite hårdare på aktien i dag, säger Daniel Djurberg.

Oklart om personalen

Bolaget är i dagsläget sparsamt med detaljer om vilka förändringar som ska göras i verksamheten. Men det kommer att bli tal om att minska personalen.

- Det är något som allmänt ligger i förändringen av strategin, säger Peter Nyquist på Ericsson.

Om omstruktureringen slår mot den svenska delen av verksamheten återstår att se. Bland personalen finns alltid en viss oro för förändringar, enligt Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

- Vilken effekt det här får i praktiken vet vi inte. Rimligen så finns det någon som påverkas, säger han.

ANNONS

Samtidigt tror han inte att effekterna i den svenska verksamheten blir särskilt stora.

- Jag är inte jätteorolig. Vi har ett betydligt mer sunt sätt att se på individer och kompetens i bolaget i dag, säger Per Norlander.

TT
ANNONS