Malmström: Ett oerhört bra avtal för oss

EU och Mexiko har nått en principöverenskommelse om ett uppdaterat frihandelsavtal.

ANNONS
|

Cecilia Malmström är mycket nöjd med utfallet av förhandlingarna med Mexiko, som pågått i två år och blev klara på lördagen.

- Det gamla avtalet hade tjänat oss väl men det var dags att uppdatera det och göra det modernt, säger Cecilia Malmström.

Det tidigare avtalet, som gjordes klart 2000, innehöll nästan ingenting om tjänster, immaterialrätt, hållbar utveckling, vilket finns med i det nya avtalet. För första gången finns också ett kapitel om korruption i avtalet.

ANNONS

- Mexiko har jättestora problem med korruption och det kan ett handelsavtal naturligtvis inte lösa. Men vi kan skriva in ett antal saker som är direkt relaterade till handel, som ökad transparens och förbud mot mutor, som också hjälper Mexiko i deras kamp mot korruptionen internt.

Öppnar möjligheter

Parterna har strävat efter att lägga till jordbruksprodukter, tjänster, investeringar och offentlig upphandling i det uppdaterade avtalet. Cecilia Malmström säger att avtalet öppnar stora möjligheter för EU:s små och stora företag inom allt från bilbranschen till hela jordbruks- och agrikultursektorn. Dessutom kommer avtalet i helt rätt tid, menar hon.

- Det visar ju att EU och Mexiko tror på öppen handel. Vi tror att vi kan göra rättvisa och bra avtal som båda gynnas av och där man bygger broar, och inte murar som en del andra länder vill göra nu.

ANNONS

Den stora stötestenen under förhandlingarna mellan parterna har varit jordbruksrelaterade, vilket det ofta är. Det sista som löstes innan EU och Mexiko var överens på lördagen var dock en fråga om ursprungsregler för bilar.

- Det är jättetekniskt och oerhört svårt, så det var det allra sista vi satt med. Men vi kom fram till ett avtal som är väldigt bra för svensk och europeisk bilproduktion, säger Cecilia Malmström.

Positiva signaler

Nu återstår en del tekniska detaljer innan avtalet kan påbörja sin färd mot ett ikraftträdande. Det ska granskas av jurister, översättas till alla EU-språk, beslutas om i EU-länderna och slutligen röstas om i EU-parlamentet.

- Avtalet kanske träder i kraft vid årsskiftet 2019-2020 om allt går bra. Men det sänder redan nu en väldigt positiv psykologisk signa till företagen. De vet vilka regler som gäller, det finns en långsiktighet och de kan planera sina investeringar och så vidare för innehållet i avtalet är ju låst, säger Cecilia Malmström.

ANNONS

TT

Fakta: EU:s handelsavtal med Mexiko

Handelsavtalet innebär bland annat:

Ökade kvoter och lägre eller slopade avgifter för europeiska jordbruksprodukter som exempelvis ost, mjölpulver och fläsk, choklad, vin och öl.

Säkerställt skydd för 340 europeiska livsmedel med skyddad geografisk beteckning inom EU. Det gäller exempelvis Kalixlöjrom, osten Comté från Frankrike och de rumänska plommonen Magiun de prune Topoloveni. Det innebär att de europeiska producenterna inte behöver konkurrera med kopior av produkterna.

Avtalet ger både EU-länder och Mexiko tillträde till varandras marknader inom offentlig upphandling.

Öppnar handeln med tjänster, bland annat finansiella tjänster, transport, e-handel och kommunikation.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS