Ny tjänst mot alltför låga utropspriser

Lockpriser är ett av de större orosmolnen för bostadsköpare i Sverige. Mäklarsamfundet vill mota utvecklingen genom att lansera ett nytt verktyg som ska ge mäklare och kunder oberoende prisupplysningar.

ANNONS
|

Tuffa budgivningar, en hastig prisutveckling och ett bostadsbestånd som inte möter den stora efterfrågan är några av skälen till varför lockpriser har blivit ett växande problem på bostadsmarknaden i Sverige.

Att konsumenter oroas över alltför lågt satta utgångspriser i samband med bostadsaffärer visar även Konsumentverkets konsumentrapport från i fjol.

Utvecklar ny tjänst

Mot den bakgrunden håller Mäklarsamfundet på att ta fram ett nytt verktyg kallad Bopriskollen.

- Grundsyftet med verktyget är att hantera lockprisproblematiken, skapa tryggare affärer samt tillföra sådan information som vi vet att konsumenterna ofta saknar, exempelvis föreningens skuldsättning per kvadratmeter, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

ANNONS

Verktyget bygger på insamling av statistik från tidigare försäljningar. Tillsammans med relevanta jämförelser mot det aktuella bostadsobjektet kan mäklare bättre bedöma en bostads utgångspris samt ge spekulanter en indikation om ett möjligt slutpris.

På så sätt ska tjänsten, som lanseras till sommaren, motverka allt för låga utropspriser. Enligt Joakim Lusensky kommer Bopriskollen i rätt tid eftersom det finns tecken på att marknaden är på väg uppåt igen, något som tidigare har inneburit en ökad frekvens av lockpriser.

- Det är ett bra läge att etablera en ny norm när vi nu ser att utropspriserna återigen börjat stiga på vissa marknader.

Rekordmånga anmälningar

Lockpriser har länge toppat anmälningsstatistiken till den statliga tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarinspektionen.

Sett till antalet anmälningar blev 2017 ett rekordår med 528 stycken riktade mot mäklare, varav huvudparten kopplade till just lockpriser. De senaste siffrorna, över februari i år, pekar på en fortsatt ökning av anmälningar jämfört med samma period ifjol. Från 82 till 93 stycken.

TT
ANNONS