Brasilianska Odebrecht har bland annat byggt en tunnelbanelinje i Panama, ett kontroversiellt beslut då bolaget varit inblandad i flera mutskandaler. Arkivbild.
Brasilianska Odebrecht har bland annat byggt en tunnelbanelinje i Panama, ett kontroversiellt beslut då bolaget varit inblandad i flera mutskandaler. Arkivbild.

Odebrecht ansöker om konkurs

Det brasilianska skandalomsusade bolaget Odebrecht ansöker om konkurs. Ansökan kommer efter flera år av problem, där bolaget varit i centrum för flera politiska korruptionsutredningar i latinamerikanska länder.

ANNONS
|

Enligt Odebrecht är en konkursbegäran det bästa sättet att färdigställa en företagsrekonstruktion samtidigt som långivare försöker att driva in bolagets tillgångar.

Odebrecht har skulder på 51 miljarder reais, motsvarande 124 miljarder kronor. Rekonstruktionen berör moderbolaget Odebrecht SA och ett antal dotterbolag, däremot inte petrokemibolaget Braskem, byggenheten OEC, oljebolaget Ocyan, fartygstillverkaren Enseada, Odebrecht Transport eller bostadsbyggaren Incorporadora.

Odebrecht är från början ett byggbolag, men har expanderat in i ett flertal andra sektorer. 2014 började bolagets fall, då det blev huvudmålet i Brasiliens största korruptionsutredning. Skandalen spreds senare till andra latinamerikanska länder där bolaget bedriver verksamhet.

ANNONS

Tidigare vd:n Marcelo Odebrecht, barnbarn till bolagets grundare, greps 2015 och dömdes sedermera till 19 års fängelse. Bolaget gick med på att betala världens största korruptionsskadestånd på minst 3,5 miljarder amerikanska dollar 2016, och sedan dess har tillgångar sålts av i takt med att lånekostnaderna skjutit i höjden.

TT-Reuters

Bakgrund: Mygelutredningar i Latinamerika

Upprinnelsen till den pågående vågen av korruptionsskandaler i Latinamerika finns i en utredning i Brasilien, som inleddes i mars 2014.

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till det statsägda oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen dess namn – Operação lava jato (Operation biltvätt).

När byggjätten Odebrecht drogs in i skandalen visade det sig att byggjätten mutat politiker i minst hälften av länderna i Latinamerika, liksom en del andra länder. Tidigare i år tog Perus expresident Alan García sitt liv när han skulle gripas misstänkt för penningtvätt. Han, liksom tre andra tidigare presidenter i landet, har kopplats till illegala utbetalningar från Odebrecht, i utbyte mot omfattande byggkontrakt.

ANNONS