Enligt Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, kan man vara tämligen övertygad om att ett cigarettpaket på 25 kronor är smuggelgods. Arkivbild.
Enligt Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, kan man vara tämligen övertygad om att ett cigarettpaket på 25 kronor är smuggelgods. Arkivbild.

Omfattande fusk hos tobaksgrossister

Tobaksgrossister är sedan förra året tvungna att föra personalliggare. Men Skatteverkets kontroller visar att en stor andel struntar i detta – och enligt myndighetens samordnare är social dumpning bara toppen av ett isberg.

ANNONS
|

Av de 38 kontroller som Skatteverket genomförde under andra halvan av 2018 blev 14 livsmedels- och tobaksgrossister belagda med sanktionsavgifter.

Sedan första juli förra året måste företagen ha en uppdaterad förteckning över vilka som jobbar på arbetsplatsen – men 37 procent hade alltså inte det.

- Det handlar visserligen inte om så många kontroller totalt sett. Men 37 procent – det sticker ut något alldeles fruktansvärt, säger Conny Svensson, samordnare på Skatteverket, och jämför med kontrollerna inom fordonsservice och skönhetsbranschen som också kom att omfattas av det nya kravet i juli, men där andelen som inte följde reglerna låg på 23 respektive 22 procent.

ANNONS

Mindre grossister

Majoriteten som slarvar är tobaksgrossister, men det handlar inte om de stora etablerade leverantörerna, förklarar Svensson – utan om de mindre grossister som ofta också är detaljister och har en tobakshandel.

- När vi tittar på helheten kan vi tyvärr konstatera att det ser väldigt illa ut.

Han berättar att svart arbetskraft, som fusket med personalliggare tyder på, bara utgör en liten den av den brottslighet som präglar branschen.

Cigarettpaket kring strax över 20-lappen är i regel obeskattade, tillverkade i Baltikum eller Kina och smugglade genom Europa på, enligt Svensson, "mycket raffinerande sätt".

- Om man omsätter svarta varor så är det oftast inte heller korrekt på anställningssidan. Och det är det som slår igenom i de här kontrollerna, säger han.

- Många kriminella har kommit på att man kan tjäna oerhört mycket pengar på att sälja tobak som inte är beskattat, eftersom det är mycket enklare än att syssla med narkotika.

ANNONS

Ny lagstiftning

Förhoppningen är att kravet på personalliggare ska få effekt. En förväntan finns också på den nya tobakslagstiftning som träder i kraft i juli i år, vilken innebär att de som handlar med tobaksvaror måste ha licens så som i dag gäller för alkoholförsäljning.

- Detta är något som vi efterfrågat länge, säger Svensson.

- I dag kan man bara anmäla dem som man tror säljer illegal tobak. Men vi har sett att försäljningsförbud är helt verkningslöst, eftersom det enda som händer är att en ny person står i butiken på måndagen,

TT

Fakta: Personalliggare

En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på en arbetsplats, som ska uppdateras dagligen och vara lättillgänglig om Skatteverket gör ett besök. För myndigheten är detta ett verktyg att kontrollera beskattningen.

Sedan tidigare måste den som bedriver verksamhet inom bygg-, restaurang-, frisör- eller tvätteribranschen enligt lag föra personalliggare. Från och med den 1 juli 2018 gäller detta även verksamhet inom service av motorfordon, kropps- och skönhetsvård samt livsmedels- och tobaksgrossister.

Källa: Skatteverket

ANNONS