En byggnadsarbetare och olika maskiner på en byggarbetsplats. Arkivbild.
En byggnadsarbetare och olika maskiner på en byggarbetsplats. Arkivbild.

Osund konkurrens drabbar fler företag

Allt fler företag i Sverige upplever att de utsätts för konkurrens från företag som skattefuskar. Det visar undersökningar som gjorts av Skatteverket, som nu ökar sina insatser mot osund konkurrens – och vad de kallar den så kallade "gråa marknaden".

ANNONS
|

- Vi har under ett antal år haft fokus på det grova fusket. Men nu kommer signaler från olika branscher om att vi även behöver öka våra kontroller av den gråa marknaden, säger Lars Altsäter, områdeschef på Skatteverket.

Med den gråa marknaden menas den länk där det flödar pengar från den vita till den svarta marknaden.

Det kan till exempel handla om ett seriöst företag som anlitar ett annat, till synes seriöst, företag – men där arbetet utförs av ytterligare ett företag där det inte sker någon redovisning alls, förklarar Altsäter.

ANNONS

- Utöver att samhället drabbas på ett direkt sätt på grund av uteblivna skatteintäkter får detta också konsekvenser för de seriösa företagen som riskerar att slås ut.

"Ren människohandel"

När Skatteverket nu ökar sina kontroller kommer de att fokusera specifikt på bilverkstäder, skönhets-, bygg- och restaurangbranschen, berättar Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet vid Skatteverket.

- När vi har varit ute har vi hittat personer som jobbar i köket som inte har rätt att arbete i Sverige, som hoppar genom fönstret och försöker försvinna – i vissa fall handlar det som ren människohandel eller snarlikt, säger hon.

Mest omfattande är dock fusket inom byggbranschen, dit Skatteverket riktar mer än 80 procent av sitt förebyggande arbete.

2013 uppgav 26 procent av de svenska byggföretagen att det förekommer svarta löner i branschen – 2017 hade den andelen ökat till 53 procent, visar myndighetens årliga undersökningar.

ANNONS

- Nu senast kom jag i kontakt med ett tjugotal personer från Serbien och Kroatien som var här och jobbade, säger Bergman.

- De jobbade mellan 12 och 14 timmar, men fick betalat för maximalt åtta. Och i detta ingick vare sig skyddsutrustning eller andra förmåner.

Tummar på arbetsvillkoren

Myndighetens kontrollsamordnare Conny Svensson konstaterar att den osunda konkurrensen är ett växande problem som inte bara handlar om skatter.

Enligt en undersökning genomförd av Arbetsmiljöverket upplever 30 procent av byggföretagen att de måste tumma på arbetsvillkoren för att kunna hävda sig.

- Men med kravet på personalliggare, som för byggbranschen kom att gälla från och med 2016, har Skatteverket nu bättre förutsättningar att arbeta mer med den gråa sektorn, säger Svensson.

ANNONS

Förutom den så kallade gråa marknaden ska Skatteverket även satsa mer på sitt arbete mot fusk med identiteter, handel med kryptovalutor och marknadsföring med hjälp av influencers.

Cirka 3000 personer deklarerade inkomster från handel med kryptovalutor förra året – motsvarande en omsättning på cirka 2,5 miljarder kronor – vilket innebär en tiodubbling jämfört med året innan.

- Men vi uppfattar att det är mångdubbelt många fler som borde redovisa, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket.

TT
ANNONS