Polismajoritet ville nobba lönebud

Det jäser i polisleden efter att ett nytt löneavtal tecknats. En majoritet i avtalsrådet ville nobba budet som ger drygt tolv procent på tre år, nära dubbelt så mycket som andra yrkesgrupper.

ANNONS
|

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är nöjd.

- Det här är ett av arbetsmarknadens bästa löneavtal, säger hon.

Men det håller inte majoriteten i det rådgivande avtalsrådet med om.

- En majoritet ville förkasta budet, säger Andreas Strand, vice ordförande för Polisförbundet, region Stockholm.

ANNONS

Han pekar på att en majoritet i avtalsrådet, 55 mot 45 procent, som består av nio förbundsregioner, ville säga nej – något förbundsstyrelsen sedan inte brydde sig om.

- Man körde över oss, säger Strand.

Enligt honom går tre procentenheter, av avtalets tolv procent på tre år, bland annat till löneglidning för chefer. Kvar till resten blir nio procent, vilket bara är 2,5 procentenheter mer än de garanterade 6,5 procentenheter som resten av arbetsmarknaden får.

- Det är alldeles för lite, det kommer inte att stoppa flykten från polisyrket, säger Strand.

Knorrat

Likt lärare och sjuksköterskor och andra grupper vars löner betalas av den offentliga sektorn har poliserna de senaste åren knorrat ordentligt över löneutvecklingen.

Allt fler politiker har höjt rösterna för att skjuta till mer pengar till polisernas löner, men avtalsutfallet har hittills varit relativt magert.

ANNONS

Och med den bakgrunden ser det nya löneavtalet på pappret inte särskilt imponerande ut även om det ger mer än de flesta andra på arbetsmarknaden. Löneökningarna landar på i snitt 5,4 procent sett över två år sedan parterna enats om att slå ihop två lönerevisioner med utbetalning från 1 april 2018. Det är den siffra parterna släpper utåt.

Men enligt polisfacket tillkommer flera ytterligare lönetillskott utanför ramavtalet, så tillsammans ger det över tolv procent på tre år. Det tredje avtalsåret är dessutom inte färdigförhandlat.

- Den totala löneökningen är inte klar än, säger Lena Nitz.

Viktigt första steg

- Jag tror och hoppas att det här är ett viktigt och tydligt steg i att uppgradera polisyrket, säger polischefen Dan Eliasson.

Han medger dock att fler ökningar krävs de kommande åren för att uppvärdera yrket lönemässigt. Eliasson beskriver dagens avtal som ett "viktigt och tydligt första steg", men påpekar att löneökningarna begränsas av att myndigheten omfattas av det statliga lönebildningssystemet.

ANNONS

- Staten som kollektiv ska inte ha en löneutveckling som överstiger det privata, säger han.

Men till fackets mål på 15 procent på tre år är det ännu en bit kvar och nu gäller det att polisledningen och politikerna skjuter till pengar, enligt Lena Nitz.

- Det är långt ifrån de nivåer som behövs för att mota polisbristen, säger Nitz som är medveten om att det finns en besvikelse bland många poliser.

- Förväntningarna har varit oerhört höga.

Den sista lönerevisionen i det treåriga avtalet är satt till den 1 oktober 2019, en nivå som ännu inte är bestämd utan kommer att vara bestämd utifrån "behovet och myndighetens ekonomiska förutsättningar".

ANNONS

Lönemärket för treårsperioden 2017–2020 på övriga arbetsmarknaden ligger kring 6,5 procent.

TT

Fakta: Så mycket tjänar en polis

Genomsnittliga löner för några yrkesgrupper:

ANNONS