Prövad Muller lättad efter nytt friande

Saab Automobiles siste vd Victor Muller frias nu även av hovrätten från misstankarna om grovt svindleri. Hans positiva uttalanden om Saabs ekonomi, drygt ett halvår före konkursen, var inte exakta nog för att vara brottsliga.

ANNONS
|

Ekobrottsmyndigheten (EBM) anser att den karismatiske företagsledaren Victor Muller gav en osann och förskönad bild av bilföretagets kris på våren före konkursen i december 2011. Åklagarna har bland annat hänvisat till uttalanden i medier.

Men enligt hovrätten var Mullers uttalanden så allmänna att de inte blev vilseledande på ett brottsligt sätt. Därför frias han, liksom i Vänersborgs tingsrätt förra våren.

Muller har lidit

Holländaren Victor Muller är på resa och fick besked om domen av sin advokat Hans Strandberg.

- Victor blev väldigt glad. Även om det inte har synts på honom, så har han haft det tungt under de här åren och lidit mycket, säger Hans Strandberg.

ANNONS

EBM ska nu läsa hovrättens dom noggrant.

- Vi får se om vi går vidare med en överklagan, säger chefsåklagare Olof Sahlgren.

Ovanligt åtal

Inget liknande åtal för svindleri genom uttalanden i medier har tidigare prövats i svenska domstolar. Det talar för att ärendet skulle kunna tas upp av Högsta domstolen. Men Mullers advokat är avvisande.

- Det är missbruk om åklagarna går vidare. Nu är detta prövat av två domstolar, som argumenterar på ett utmärkt sätt. Att plåga en människa ytterligare med en form av ovisshet, det skulle kännas mycket märkligt, säger Hans Strandberg.

EBM hävdar att Victor Muller skönmålade Saabs ekonomi för att lugna oroliga underleverantörer. Ett mera typiskt svindleri handlar om att påverka priset på en vara, värdepapper eller egendom.

- Det krävs ganska mycket för att bestämmelsen om svindleri ska leda till fällande dom, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Örebro universitet.

ANNONS

Han tycker att det behövs mera vägledning för domstolarna, men vill inte bedöma om Muller-åtalet är något för HD.

Även revisorer frias

Den andra punkten i Saab-härvan som nu prövats på nytt gällde två revisorer. Även där blev domen friande.

Hovrätten anser att revisorerna visserligen gjort ett osant intygande om när den sista revisionen av företaget avslutades, men att åklagarna inte visat hur detta medfört fara "i bevishänseende". Felet begicks inte heller med uppsåt.

Vänersborgs tingsrätt friade i fjol alla sju åtalade i det från början omfångsrika åtalet om ekobrott i Saab Automobile.

TT

Fakta: Saab Automobile

Verkstadsföretaget Saab (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) började tillverka bilar 1946.

1969–90 var biltillverkningen sammanslagen med lastbilsföretaget Scania.

1990 bildades Saab Automobile, med General Motors som ensam ägare från 1999.

2010 köptes Saab Automobile av holländska Spyker.

2011 sattes företaget i Trollhättan, med 3 400 anställda, i konkurs.

2012 köptes det mesta i Saabs konkursbo av Nevs, med syfte att bygga elbilar.

2014 beräknades tillgångarna i konkursen vara 3,3 miljarder kronor. Alla fordringsägare med förmånsrätt bedömdes få fullt betalt.

2015 kom de första åtalen om misstänkta ekonomiska brott.

En rättegång i Vänersborgs tingsrätt, med fyra huvuddelar, hölls i början av 2017. Alla sju åtalade friades på alla punkter.

Ekobrottsmyndighetens åklagare överklagade två punkter i den friande domen.

I december 2017 hölls rättegång i hovrätten i Göteborg, som nu också gett en friande dom.

Konkursen, med utdelning till fordringsägarna, väntas bli klar tidigast 2019.

ANNONS