Rapporter sprider konjunkturoro på börsen

Rapportsäsongen är på väg att ebba ut. Börsen har reagerat skakigt på kvartalssiffrorna, med rally för förlusttyngda Ericsson och kursras för lönsamma verkstadsjättar som Volvo. Konjunkturoro förklarar turbulensen.

ANNONS
|

Säsongens mest intensiva rapportvecka är över och 80 procent av storbolagen har redovisat sina resultat från årets första kvartal. Försäljningslyft och vinstökningar präglar resultaträkningarna, enligt Mattias Eriksson, fondförvaltare på kapitalförvaltaren Coeli.

- De flesta rapporter är bättre än väntat, trots höga förväntningar. Men sedan kanske det inte alltid räcker för att lyfta aktien ytterligare, säger han.

Katastrofal H&M-rapport

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, är inne på samma spår. Fast han är lite besviken på bankrapporterna, där vinsttrenden är svag och utsikterna skakiga. Ett annat sorgebarn är klädhandeln, inte minst H&M som tjuvstartade säsongen med ett vinstras i slutet av mars.

ANNONS

- Inkluderar du H&M-rapporten var det verkligen inte bra, den var ju katastrofal, säger han.

Förklaringen till de stundtals kraftiga kursfallen trots starka rapporter på pappret är enligt Mattias Eriksson att investerare på marknaden i den globala högkonjunkturen är väldigt känsliga för vad som sägs om framtiden.

- Den stora frågan nu är hur länge vi kan hålla oss på den här höga nivån. Det man är frågande till är om konjunkturen toppar i år eller om man kan dra ut på det till nästa år eller till och med 2020, säger Mattias Eriksson.

Volvo toppar i år

Esbjörn Lundevall håller med:

- Vi är ju i en mogen fas av en långt gången högkonjunktur.

ANNONS

Särskilt syns oron för konjunkturen framöver när det gäller verkstadsbolagen.

- I till exempel Volvos fall skulle jag säga att marknaden i veckan har prisat in att bolagets konjunktur toppar i år, medan Atlas Copco och Sandvik lever på hoppet om att det håller på ett tag till, säger Mattias Eriksson.

Varningsflagg för börsras

Enligt Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, har 60 procent av bolagen som hittills rapporterat ökat vinsten och slagit förväntningarna bland analytiker.

- Det är en väldigt hög andel, säger han.

Han höjer dock varningsflagg för börsras, om räntor och inflation fortsätter uppåt i USA och sprider sig till Europa och Sverige. Fallhöjden är stor enligt Malmqvist, med ett så kallat P/E-tal – det vill säga aktiepriserna som andel av väntade vinster – på drygt 17 på börsen. Han jämför det med normalläget kring 14–15 i P/E-tal.

ANNONS

- Om det stökar till sig i USA, baserat på att placerare börjar tycka att det inte är så tokigt att gå in i obligationer i stället för aktier, kan New York-börsen falla upp till 20 procent. Och då hänger vi här i Sverige med vare sig vi vill eller inte, säger Malmqvist.

- Jag räknar med att det finns risk att det händer under det här året, tillägger han.

TT

Fakta: En handfull stora rapporter kvar

De flesta storbolagen på börsen har redan rapporterat resultat för årets första kvartal.

Den krisdrabbade telekomtillverkaren Ericsson slog förväntningarna och aktien har sedan rapporten lyft med 18 procent. Marknaden blev dock samtidigt rejält besviken på både Volvo och Electrolux, vars aktier har fallit med 7 respektive 11 procent sedan rapporten.

Bland de återstående är storbanken SEB näst ut på måndag.

Bolag Rapportdag

SEB 30 april

Securitas 2 maj

Fingerprint 3 maj

Swedish Match 4 maj

Skanska 9 maj

Astra Zeneca 18 maj

ANNONS