Regeringen tror på trendbrott för nyanlända

Det går nu fortare för nyanlända att hitta jobb eller utbildning – ett trendbrott, enligt arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S). En frisering av siffror, enligt Centern.

ANNONS
|

Ylva Johansson grundar sin utsaga om trendbrott på tre olika mått. Ett handlar om en samkörning som SCB gör av arbetsmarknadsundersökningar och taxerad inkomst, ett andra mått om tid till första jobb och ett tredje baserat på Arbetsförmedlingens data om vad som har skett 90 dagar efter tiden i etableringsuppdraget. Enligt samtliga tre mått går det nu fortare än tidigare att komma i jobb eller studier.

- Jag tror att man kan säga att vi har ett trendbrott när det gäller etablering av nyanlända, men det betyder inte att man kan känna sig nöjd, det är ännu många som inte har arbete, säger Johansson på en pressträff om arbetsmarknadsläget.

ANNONS

Hon hävdar att det är regeringens strukturreformer, bland annat att alla kommuner måste ta emot nyanlända, som börjar ge resultat.

Konjunkturen drar

- Det är självklart att vi rent generellt har draghjälp av konjunkturen på arbetsmarknaden, svarar Johansson på en fråga om hur mycket som kan tillskrivas den starka efterfrågan på arbetskraft.

Hur mycket konjunkturen spelar in är svårt att säga.

- Historiskt har konjunktur inte spelat så stor roll för hur lång tid det tar för flyktingar att etablera sig på arbetsmarknaden. Om det spelar stor roll nu, det vet jag inte, säger Johansson.

Men enligt Centerns chefsekonom Martin Ådahl handlar det enbart om en frisering av statistiken.

- Det är en missvisande bild av verkligheten, man betalar för jobben, säger han och syftar på de tusentals extratjänster som staten subventionerar till 100 procent.

ANNONS

- De vanliga jobben har knappt ökat alls, fortsätter han.

Tre mått

Men enligt arbetsmarknadsministern är det en medveten satsning och något forskningen visar på – att det behövs en nedåtgående trappa av subventionerade jobb för att hjälpa de nyanlända in på arbetsmarknaden. Just insatsen extratjänster har stor betydelse för att tiden till arbete har förbättrats, särskilt för kvinnor, enligt Johansson. Av de 15000 extratjänster innehas 5000 av nyanlända och 10000 av långtidsarbetslösa, många av dem utrikesfödda.

TT

Fakta: Statistiken

Första kvartalet 2018: 42 procent av de nyanlända är i arbete eller studier 90 dagar efter att ha lämnat Arbetsförmedlingens etableringsplan.

Första kvartalet 2017 var motsvarande andel 31 procent.

Det tog tidigare omkring tio år innan hälften av de nyanlända etablerat sig på arbetsmarknaden. Den tiden har nästan halverats. Av dem som togs emot 2011 hade närmare hälften etablerats på arbetsmarknaden fem år senare.

Källa: Regeringen

Fakta: Regeringens åtgärder

Regeringens genomförda åtgärder för underlättande av etablering på arbetsmarknaden:

Bosättningslag för att styra mottagandet

Tydligare krav och utbildningsplikt för nyanlända

Introduktionsjobb, extratjänster och kunskapslyft

Begränsningar i föräldraförsäkringen och slopat vårdnadsbidrag

Källa: Regeringen

ANNONS