Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kritik mot statligt stöd till bostadsbyggande. Arkivbild

Revisorer sågar stöd till bostadsbyggande

Det statliga stödet till kommunerna för att öka bostadsbyggandet är ineffektivt och borde ha utformats på ett annat sätt, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Stödet, delvis avsett för att öka byggandet i kommuner som tar emot nyanlända invandrare, infördes 2016 och har under 2016-2018 uppgått till fem miljarder kronor.

"Den övergripande slutsatsen är att det inte på ett effektivt sätt har stimulerat till åtgärder för ökat bostadsbyggande, vare sig generellt eller i kommuner som tar emot nyanlända", skriver Riksrevisionen efter en slutförd granskning av stödet.

Bland annat saknas det enligt Riksrevisionen krav på vad pengarna ska användas till. Samtidigt har det varit svårt för kommuner att förutse hur stort stödet skulle bli, vilket har försvårat planering.

"Få kommuner har därför aktivt använt stödet till ytterligare åtgärder för bostadsbyggande. Pengarna har snarare setts som ett generellt bidrag till kommunkassan", skriver Vanessa Liu, projektledare för granskningen.

"I de fall pengarna faktiskt har använts till åtgärder för bostadsplanering går det inte att avgöra om åtgärderna skulle ha vidtagits även utan statligt stöd", tillägger hon.

Riksdagen har beslutat att avveckla stödet från 2019.