Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nya förhandlingar pågår. Arkivbild.

SAS-strejk rycker allt närmare

SAS och piloter i Sverige, Norge och Danmark träffas för nya förhandlingar för att hitta en lösning på den låsta konflikten. Kommer man inte överens väntar strejk från och med fredag.

SAS-piloter varslade den 2 april om strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivaren tagit stopp. På måndagen träffades parterna i Danmark för nya samtal och förhandlingarna kommer att fortsätta i Norge och Sverige under veckan.

Når parterna ingen lösning väntar strejk från och med midnatt den 26 april i alla tre länderna. Huvudfrågorna i konflikten gäller bland annat bättre arbetsvillkor och högre löner. SAS vill inte kommentera hur förhandlingarna går, men har förhoppningar om att man ska kunna komma överens.

Kan bli omfattande

- Vi är i en situation där vi inte vill kommentera några detaljer från förhandlingarna, säger Knut Morten Johansen, presschef hos SAS i Norge till TT, och fortsätter:

- Vi hoppas på en lösning, det är mitt huvudbudskap. Det viktiga är att man möts och samtalar konstruktivt om de frågor som det gäller.

Om förhandlingarna misslyckas riskerar strejken att bli omfattande, enligt SAS. I och med att förhandlingarna inte har lyckats har även medlare trätt in för att försöka nå en lösning i konflikten, något som har välkomnats av båda parter.

Svensk pilotförening har omkring 1 500 medlemmar som ingår i SAS Pilot Group (SPG) som representerar 95 procent av SAS-piloterna i Danmark, Norge och Sverige.

"Svår situation"

Facket uppger att det har varit en trög process, men att man hoppas kunna nå fram till arbetsgivaren under den kommande veckan.

- Det kommer att pågå förhandlingar fram till och med slutminuten. Det är en svår situation och det är svårt att få företaget att diskutera sakfrågorna, men vi har en förhoppning om att man ska lyckas med det, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för pilotföreningens SAS-sektion.