SEB:s vd om anklagelser: Förstår hur det låter

Tyska skattemyndigheter kräver nu pengar tillbaka. Men enligt SEB var finurliga skatteupplägg med aktieutdelningar över gränserna inget konstigt eller olagligt.

ANNONS
|

I förra veckan kunde TT och SVT, tillsammans med ett journalistiskt nätverk samordnat av den tyska redaktionen Correctiv, avslöja att SEB enligt åklagare och vittnen medverkat till skatteupplägg som kommit att kallas cum-ex. Bedrägerierna har blåst skattebetalarna i Tyskland, Danmark och andra länder på mångmiljardbelopp. SEB nekar till att ha medverkat i ett sådant upplägg och för första gången kommenterar nu vd Johan Torgeby anklagelserna i samband med bankens kvartalsrapport.

Orolig bank

Det är en räddhågsen kommunikationsstrategi som banken satt in vid pressmötet på huvudkontoret. SVT förbjuds filma och några frågor får inte journalisterna ställa på "presskonferensen". Bara aktieanalytikerna tillåts prata, frågorna får ställas efteråt i enskilt rum.

ANNONS

Det är trixiga skatteupplägg det handlar om. Det handlar både om lagliga, om än i en gråzon, transaktioner om det finns ett affärssyfte, och om rena bedrägerier, i värsta fall cum-ex-upplägg som syftar till att flera gånger få tillbaka utdelningsskatt som aldrig ens betalats in.

Först till cum-ex-anklagelserna:

Enligt Torgeby har SEB hållit tyst utåt om husrannsakan i november 2016, eftersom det enligt honom inte var banken som var föremål för undersökningen.

- Det var för att säkra bevisning, tror vi, om någon tredje part.

Fanns ingen anledning

TT: Var det därför ni inte berättade om det här?

- Vi ser inte att det finns någon signifikans, att arbeta mot finansiell brottslighet i media.

Torgeby är lite osäker på när han fick information om husrannsakan. Han var inte vd på den tiden. Att en tysk före detta SEB-chef "förekommer" i åklagarens undersökning kring cum-ex-affärerna kom till vd:s kännedom i juli 2018.

ANNONS

TT: Vad menar du med förekommer?

- Den information jag har är att i juli 2018 så får vi information från åklagarmyndigheten i Köln att en före detta chef på SEB är del av en utredning som de utför som relaterar till det så kallade cum-ex, alltså det här extremt aggressiva skatteåterkravsförfarandet. Och det är all information som jag har.

TT: Har den här tyska chefen agerat helt på egen hand?

- Vi vet ju inte vad han har gjort. Men skulle det vara sant som media säger sig ha bevis för att han är anklagad, men vad vi vet så är han ju inte det… Om det skulle vara sant att han eller någon annan i banken varit medhjälpare eller behjälplig i ett cum-ex-förfarande då är det ett grovt regelbrott och det får konsekvenser från bankens perspektiv.

ANNONS

Har slutat

Den utpekade tidigare chefen slutade tidigare i år.

- Det har inget med det här att göra, vi visste inte ens om det här vid det tillfället, säger Torgeby.

TT: Har ni pratat med den här chefen?

- Det vet jag inte om vi har.

TT: Försöker ni skjuta det här på honom?

- Absolut inte. Vad vi hört från media vad han har sagt, så är det att han också nekar till det här.

Återkrav bestrids

Vad gäller det andra skattemässiga förfarandet, det som kommit att kallas cum-cum, så är det en verksamhet mer i en gråzon. Där hade SEB en stor verksamhet i Tyskland fram till 2015 innan tysk lag satte stopp för det. I efterhand har lokala skattemyndigheter fattat preliminära beslut om återkrav för mindre belopp i så kallade cum-cum-affärer, skriver SEB i kvartalsrapporten.

ANNONS

SEB hävdar att affärerna skedde enligt gällande regelverk, men skriver "Det kan dock inte uteslutas att resultatet av möjliga framtida skattekrav kan medföra finansiella effekter för SEB".

En vits, inte sällan den enda, med upplägget är att få ner skatten.

- Om man har det som sin naturliga verksamhet så har alla alltid tyckt att det är okej. Men man får aldrig göra en sån transaktion om det bara är för att det är en skattemässigt bra sak, säger Torgeby.

TT: Hur många tror du tror på detta, att det bara görs i affärssyfte och att det inte finns några skattemässiga syften?

- Jag har faktiskt ingen aning om hur många som tror på det eller inte. Men jag förstår hur det låter.

TT: Alla de här cum-cum-affärerna har gjorts i affärssyfte?

- Vår roll i det här är att säkerställa, att i den absolut högsta grad vi kan, att så är fallet. Sen utsätter man sig alltid för en risk, man måste veta varje människas och företags intention. Vi kan inte göra så mycket mer än att begränsa det så gott vi kan.

ANNONS
TT

Fakta: SEB:s inblandning:

Enligt de rättsliga dokumenten som TT och SVT läst, i samarbete med det journalistiska nätverket lett av tyska Correctiv, medfinansierade SEB i Frankfurt en cum-ex-affär med upp till 500 miljoner euro, runt fem miljarder kronor.

Enligt dessa uppgifter berövades tyska skattebetalarna på motsvarande cirka 1 miljard kronor. SEB fick cirka 70 miljoner kronor för sin roll i affären, som gjordes med några av de huvudmisstänkta i den stora tyska svindelhärvan.

Sammanlagt utreds cum-ex-bedrägerier i Tyskland värda över 50 miljarder kronor.

Fakta: Upplägg för att plundra

Det enda syftet med upplägget ”cum-ex” var att berika investerarna – och den småskaliga, informellt organiserade bransch som byggdes upp för att understödja det – på skattebetalarnas bekostnad.

Denna typ av handel blev i Tyskland känd som ”cum-ex”, efter de latinska orden för ”med” och ”utan”. Det var en komplicerad handel med aktier, som säljare och köpare fysiskt inte ägde, precis före och efter utdelningsdagen. Det gjorde att ägandet blev diffust och systemet lurades.

Det innebar i sin tur att flera parter kunde kräva tillbaka skatt på en och samma aktieutdelning, även den som inte ägde aktierna.

Cum-ex är en vidareutveckling av ett gammalt, väletablerat upplägg där inhemska och utländska investerare byter aktieinnehav med varandra kring tidpunkten för utdelning, med syfte att betala mindre skatt på utbetalningarna. Cum-ex-upplägget var i Tyskland möjligt fram till 2012, då kryphålet täpptes till, men har förekommit fler länder. En variant användes därefter i Danmark, fram till 2015.

Fakta: Den stora svindeln

Tyskland utsattes fram till 2012 för avancerade upplägg med svindleri med återbetalningar av skatt på aktieutdelningar. Metoden, som kallas cum-ex, går ut på att lura sig till återbäring man inte har rätt till, ibland flera gånger. Där utreds brott för över 50 miljarder kronor.

I Danmark användes därefter en liknande metod och bedragarna kom över 18 miljarder kronor. I Belgien svindlades två miljarder.

Svindlerier av likartade slag har förekommit runtom i Europa, avslöjade ett journalistnätverk i förra veckan. Dessutom var tiotals stora banker inblandade. En utpekad bank i den tyska utredningen är SEB.

I andra länder, även Sverige, har det förekommit och förekommer besläktade upplägg, ofta kallade cum-cum, som kan vara olagliga eller inte.

De sammanlagda cum-ex-svindlerierna, samt cum-cum-upplägg i Tyskland, Frankrike och Italien, kan ha berövat skattebetalare omkring 500 miljarder kronor de senaste 20 åren, enligt uppskattningar.

ANNONS