Camilla Lindstedt från Visby har skulder hos Kronofogden och vet hur det känns att behöva säga nej till sina barn på grund av ekonomiska skäl.
Camilla Lindstedt från Visby har skulder hos Kronofogden och vet hur det känns att behöva säga nej till sina barn på grund av ekonomiska skäl.

Skuldsatt förälder: Jobbigt att säga nej

Sommarlovet är i full gång – en tid som många har längtat efter. Men för barn med skuldsatta föräldrar kan det i stället innebära oro.

ANNONS
|

Efter perioder utan arbete hamnade ensamstående mamman Camilla Lindstedt från Visby hos Kronofogden. Varje månad får hon kämpa med att få ihop det ekonomiskt. Samtidigt möts hon av två frågande barn som undrar varför de inte kan åka på solsemester eller delta i sommaraktiviteter som sina kompisar.

- Det är lite förnedrande att behöva säga nej till sina barn och se hur de ibland blir besvikna och tycker att det är jobbigt, säger hon.

ANNONS

I Sverige finns omkring 200000 barn som har föräldrar med skulder hos Kronofogden. Myndigheten uppmanar nu vuxna att prata med barnen om ekonomi.

- Lika viktigt som att uppfostra barnen vad gäller andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger kommunikatör Tina Häggmark.

"Varför är vi fattiga?"

För Camilla Lindstedt har det aldrig varit ett problem att prata om den ekonomiska situationen, även om hon stundtals känt att det har tagit emot.

- Det är klart att det är jobbigt, men jag måste se till barnens bästa och då tror jag att det är viktigt att förklara varför det är som det är.

En gång frågade hennes elvaåriga dotter "varför är vi så fattiga mamma?", en fråga som Lindstedt anser måste mötas med ärlighet.

- Jag får förklara att alla inte har gott om pengar och kompenserar med att hitta på saker som inte kostar i stället.

ANNONS

Enligt Kronofogden reagerar barn individuellt på föräldrarnas ekonomiska svårigheter. Vissa barn kan vara förstående medan andra kan ta på sig skulden för situationen.

- Absolut kan det vara så att mina barn känner stress. Samtidigt har jag aldrig känt någon oro för mina barn, vi har allt som behövs.

Lärdom av tuff tid

Sedan i maj arbetar Camilla Lindstedt på kafé och det har börjat vända ekonomiskt. Men lärdomen från den tuffa tiden kommer hon alltid att ha med sig.

- Jag kommer fortsätta att prata med mina barn om pengar. Mina föräldrar pratade aldrig med mig om det, vilket jag tror är viktigt att man gör.

- Jag försöker att lära min dotter, när hon får sin månadspeng, att inte göra av med mer än vad hon har.

ANNONS

TT: Har du några råd till föräldrar som har svårt att prata med sina barn om pengar?

- Jag tror att barnen känner om det är något och att de kanske mår dåligare av att inte veta hur det ligger till ekonomiskt. Det är viktigt att vara öppen, både för sin egen skull men också för barnens, även om det är svårt.

TT
Fakta: Barn med skuldsatta föräldrar

Ålder Antal barn

0-3 år 43405

4-6 år 32837

7-10 år 42792

11-15 år 54219

16-17 år 24876

Totalt 198129

Källa: Kronofogden

Fakta: Så pratar du ekonomi med barn

* Var uppmärksam på barnet. Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma.

* Förklara vad familjen prioriterar att lägga pengar på och vad man inte prioriterar, och varför.

* Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå.

* Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, om till exempel märkeskläder och resor. Alla har inte råd.

* Hitta något i den egna familjen som man kan ha en gemenskap kring.

Källa: Kronofogden

ANNONS