Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Efterfrågan på bostadsmarknaden har blivit spretigare än vanligt. Arkivbild.

Spretig efterfrågan på bostadsmarknaden

En fortsatt stark svensk bostadsmarknad ger säljaren en fördel gentemot köparen. Men i vissa områden har efterfrågan minskat så mycket att köparen har börjat få övertaget, visar nya mäklarsiffror.

I vilken riktning gick bostadsmarknaden i augusti? Det beror helt på vilket område och vilken bostad man talar om, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

I större delen av Sverige fortsatte bostadsmarknaden att vara mest fördelaktig för säljarna, jämfört med augusti förra året. Men i Stockholmsregionen gick utvecklingen åt andra hållet.

- Det tyder på att det numera finns en större osäkerhet kring prisbilden och utvecklingen på Stockholms bostadsmarknad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Den osäkerheten grundar sig i att amorteringskravet har börjat få större effekt och finansiärerna blir mer restriktiva kring utlåningar, förklarar han.

- Dessa faktorer slår också hårdare mot Stockholm på grund av högre bostadspriser.

Engström vill dock inte gå så långt som till att kalla det ett trendbrott på bostadsmarknaden.

- Sommaren är en rätt spretig period för bostadsmarknaden och det är svårt att dra allt för långtgående slutsatser. Men vi kan ändå se större skillnader mellan olika regioner i landet.