Stark ekonomi bäddar för dyrt valfläsk

Svensk ekonomi går fortsatt urstarkt. Nu lär politikerna i stundande valtider locka med dyra reformer.

ANNONS
|

Finansminister Magdalena Andersson (S) gav vid en pressträff en uppdaterad version av den svenska ekonomin.

- Vi ser fortsatt stark utveckling när det gäller den svenska tillväxten, säger hon.

Lovar inget

Förändringarna jämfört med prognosen från strax före jul är dock små men regeringen har skruvat upp överskottet i statsfinanserna. Magdalena Andersson vill dock ännu inte utlova något extra valfläsk.

- Vi har ju marginal till överskottsmålet nästa år och vi har ett rejält överskott i år också, säger hon.

ANNONS

Men om detta öppnar för permanenta utgiftsökningar vill hon inte säga något bestämt om i dagsläget.

- Där vill jag nog avvakta senare prognosrevideringar innan vi avgör vad det finns för reformutrymme för nästa år, säger hon.

TT: För i år då?

- De möjligheter man har i en ändringsbudget är om det har dykt upp något oväntat som man behöver göra och då är det inte permanenta förändringar vi gör utan förändringar för innevarande år, säger Andersson.

Sparar för lite

Även Moderaterna gläds åt de starka statsfinanserna i dagens prognos. Dock är partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson inte lika imponerad över Anderssons finanspolitiska prioriteringar.

- I en högkonjunktur ska man spara i ladorna. Dessvärre för regeringen en expansiv finanspolitik, jag tror man behöver gå tillbaka till 70-talet för att hitta en finansminister som sparat så lite som Magdalena Andersson.

ANNONS

Svantesson (M) säger vidare att det är anmärkningsvärt hur få politiska förslag som Magdalena Andersson lägger fram. Bland annat saknar hon konkreta förslag för hur de ökande kostnaderna för integration ska lösas.

- Kostnaderna ute i kommunerna kommer öka avsevärt, vilket Magdalena Andersson knappt nämner i dag.

Centerns chefsekonom Martin Ådahl kritiserar finansministerns syn på arbetsmarknaden.

- Hon fortsätter att ha en alltför lättvindig prognos för arbetsmarknaden. Det här blir ytterligare en förevändning att inte göra det man behöver göra, säger han och syftar på fler åtgärder för att integrerar de nyanlända på arbetsmarknaden.

Lägre arbetslöshet

Ekonomkåren ställer sig något frågande till regeringens prognoser, som anses för optimistiska.

- Det är positivt med goda och starka statsfinanser. Och oavsett valutgången i höst tror vi att utgifterna kommer att öka. De marginaler som finns lockar till fler reformer och de höga överskotten kan snabbt minska efter valet i september, säger Anna Breman.

ANNONS

Finansdepartementets prognos för arbetslösheten ligger på 6,1 procent under åren 2018–2020, mot fjolårets nivå på 6,7 procent.

- Riktigt så långt tror inte vi att arbetslösheten faller. Vi räknar med att den landar på 6,4 procent, säger Länsförsäkringars chefekonom Anna Öster.

TT

Fakta: Regeringens prognos

Regeringen spår en BNP-tillväxt på 2,8 procent i år och 2,2 procent nästa år, oförändrat jämfört med decemberprognosen.

Arbetslösheten bedöms sjunka från 6,7 procent i fjol till 6,1 procent i år och nästa år, också det oförändrat med förra bedömningen.

Överskottet i statsfinanserna väntas landa på 1,1 procent av BNP i år och 1,0 procent nästa år. Det är högre överskott än de 0,9 respektive 0,9 procent som regeringen spådde strax före jul.

Källa. Regeringen

ANNONS