Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Surfbältet" sträcker sig från Strömsund till Gällivare.

Stråk av svenskar i norr surfar dubbelt

Ett "surfbälte" breder ut sig i norra Sverige. Där nätsurfar människor mer än dubbelt så mycket som i andra delar av landet. Beror det på att det finns för lite att göra?

Från Strömsund upp till Gällivare, mot Älvsbyn och finska gränsen går ett stråk som skulle kunna kallas "surfbältet".

Här surfar den enskilde svensken 2,5 gånger mer än riksgenomsnittet.

- Det är säkert lite förvånande för många att det är uppe i Norrland som vi ser den absolut högsta användningen av mobilnätet, säger Henrik Lönnevi, affärsområdeschef på Tele2 som gjort en sammanställning av svenskarnas mobilsurfning.

"Kanske mer nyfikna"

Den baseras på insamlad datatrafik från juli 2016 till december 2017. Rikssnittet för hur mycket vi surfar ligger på 7,3 gigabyte per månad. Det i sig är en ökning med nästan 3 gigabyte på ett år, enligt telekomföretaget.

Sedan utmärker sig "surfbältet".

- Det här handlar om alltifrån att kunna streama film hur och när man vill, till att kunna besöka sin läkare digitalt. För oss är det en del i att vi har längre avstånd uppe i Norrland och ett område med stark tillväxt där behoven av kommunikation är större än någonsin, säger Henrik Lönnevi som noterar att man har sett den här utvecklingen under ett antal år.

Videokonferenser

Susanne Hansson, ordförande i kommunstyrelsen i Strömsund, tror inte att surfmängden beror på att det finns för lite att göra.

- Vi kanske är mer nyfikna än andra boende runtom i Sverige, vi är mer vetgiriga och söker mer på nätet. Jag vet inte om det kan finnas en förklaring, säger hon.

De stora avstånden bidrar dock med sitt och kommunerna får anpassa sig därefter.

- Vi använder ju ofta Skype och videokonferensutrustning när vi har möten, och har det vi kallar resfria möten mellan kommunerna. Det är klart att kräver ju lite surf, säger Hansson.

- Det är inte vettigt att åka 20 mil för ett möte på en timme.

Ej sämre uppkoppling

I sammanställningen har enskilda användare som stuckit ut sorterats bort, samt områden där underlaget varit för litet.

Att surfmängden skjuter iväg i områden runt orter som Jokkmokk och Arvidsjaur beror inte på att uppkopplingen är sämre där jämfört med andra platser, enligt Tele2.

- Har du en sämre uppkoppling så kommer du att surfa en lägre volym, säger Henrik Lönnevi.

TT: Vad skulle hända om alla i Sverige surfade så här mycket?

- Vi tror att det här är en utveckling som kommer att ske för alla svenskar framöver. Vi blir inspirerade av det här området.