Svensk ekonomi går lite bättre än väntat. Arkivbild
Svensk ekonomi går lite bättre än väntat. Arkivbild

Svensk tillväxt lyfter inför inbromsning

Svensk ekonomi växte något mer än väntat under fjärde kvartalet i fjol. Men bedömare räknar fortfarande med en inbromsning i år.

ANNONS
|

Kronan lyfter med cirka fem öre mot både euron och dollarn sedan Statistiska centralbyrån (SCB) redovisat oväntat starka BNP-tal för fjolårets fjärde kvartal. Svenska marknadsräntor klättrar samtidigt marginellt uppåt.

Tillväxten lyfte till 2,4 procent i årstakt i fjärde kvartalet, från en tillväxt på 1,5 procent i tredje kvartalet. Ökningen var betydligt större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt i årstakt på 1,5 procent under även det fjärde kvartalet.

Högre tjänsteexport

Det som överraskar positivt är att utrikeshandeln går bättre än vad de flesta räknat med, bland annat till följd av högre tjänsteexport. Offentlig konsumtion drar också uppåt, medan investeringarna ser svagare ut än väntat.

ANNONS

För helåret 2018 blev det en tillväxt på 2,3 procent jämfört med året före. För 2019 räknar dock de flesta med en rejäl inbromsning, bland annat till följd av svagare bostadsinvesteringar.

Konjunkturinstitutet (KI) och Riksbanken tror i princip att det blir en halvering – till en tillväxt på 1,2 procent. Bland andra prognosmakare finns dock de som har en mer positiv syn på utvecklingen.

- Vi räknar med en BNP-tillväxt på 1,6 procent 2019 och givet dagens BNP-utfall ser vi ingen anledning att ändra den prognosen, säger SEB-ekonomen Lina Fransson.

Hon tillägger dock att sannolikheten för att SEB måste sänka prognosen är större än att den kommer att behöva höjas. Riskerna för en sämre svensk BNP-utveckling än beräknat finns särskilt i exportsektorn, som är beroende av världskonjunkturen. På hemmaplan spökar samtidigt privatkonsumtionen, som föll till den lägsta nivån sedan 2013 under tredje kvartalet i fjol, samtidigt som KI:s barometer visar upp en svag trend vad gäller hushållen.

- Det verkar som att svenska hushåll börjar bli försiktiga med att spendera sina pengar samtidigt som den osäkra globala konjunkturen utgör ett hot mot exporten, säger Fransson.

ANNONS

Fortsatt låga boräntor

När det gäller inflationen ser dock SEB:s ekonomer en betydligt svagare utveckling framför sig än Riksbanken. Det gör att de räknar med att nästa höjning av styrräntan dröjer till april 2020, medan Riksbanken har flaggat för en höjning till hösten 2019.

- Det har även kommit vissa tecken på att inflationsförväntningarna har börjat vända nedåt och vi tror att det här kommer att bli bekymmersamt för Riksbanken under hösten (2019), säger Franssson.

Hon tillägger att det ovanpå detta stundar en stor avtalsrörelse tidigt 2020, som kan ställa till det för riksbanksdirektionen med Stefan Ingves i spetsen.

TT: Så som bolånetagare kan man glädjas åt låga räntor ett tag till?

- Precis, säger Fransson.

Hon pekar bland annat på hur tongivande centralbanker som USA:s Federal Reserve (Fed) och Europeiska centralbanken (ECB) har börjat röra sig i en penningpolitiskt "mjukare riktning".

ANNONS

- Så det är svårt att hitta några tydliga drivkrafter för att räntorna skulle stiga mer kraftfullt – i närtid i alla fall.

TT

Fakta: Tillväxten lyfte under fjärde kvartalet

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 1,2 procent under det fjärde kvartalet jämfört med kvartalet före. Jämfört med motsvarande period 2017 ökade BNP med 2,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Snittprognosen låg på en tillväxt på 0,6 procent jämfört med senast föregående kvartal och på 1,5 procent i årstakt, enligt Reuters.

Hushållens konsumtion ökade med 0,7 procent jämfört med föregående kvartal. Den offentliga konsumtionen steg med 0,6 procent. Exporten ökade med 3,1 procent och importen steg med 1,4 procent.

Under tredje kvartalet krympte BNP med 0,1 procent jämfört med kvartalet före och ökade med 1,5 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare, enigt reviderade tal från SCB. Tidigare hade BNP-minskningen under tredje kvartalet beräknats till minus 0,2 procent, medan tillväxten i årstakt detta kvartal var beräknad till 1,6 procent.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

Källa: SCB och Reuters

ANNONS