Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild.

Swedbankchefen slår ifrån sig

Mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till jätteskandalen i Danske Bank, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen slår ifrån sig. Budskapet är detsamma som tidigare.

ANNONS
|

Hittills hemliga dokument, som Uppdrag granskning presenterar i onsdagens program, tyder på att Swedbank har haft samma typ av utländska kunder som misstänks ha tvättat pengar genom Danske Bank. I dokumenten finns uppgifter om mängder av transaktioner i Baltikum 2007–2015 mellan Danske Bank och Swedbank, samt uppgifter om kunder som är brevlådeföretag med samma adress i Storbritannien – bolag som saknar telefonnummer och kontaktuppgifter, och inte tycks bedriva någon verksamhet.

Swedbankkunder har skickat cirka 300 miljoner kronor till ett 40-tal bolag på samma adress, enligt dokumenten. Det finns också ett tusental Swedbankkunder med konton i Baltikum – men som är registrerade utomlands, inte minst i slutna skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Belize. De har i många fall oklara ägare och verksamheter.

ANNONS

Det 50-tal Swedbankkunder som Uppdrag granskning identifierat som mest riskabla har slussat 40 miljarder kronor genom Swedbank.

- Jag känner inte igen mig i de uppgifterna, säger Bonnesen.

Vd upprepar budskap

I en telefonkonferens för journalister och aktieanalytiker upprepar Birgitte Bonnesen samma budskap som hon hade i höstas när skandalen i Danske Bank exploderade – att Swedbank, precis som bankvärlden i stort, ständigt utsätts för penningtvättförsök och att banken då agerar och polisanmäler.

- Inget nytt har hänt sedan dess, säger hon.

Men hon övertygar inte aktiemarknaden, aktieraset tilltog snarare under tiden hon pratade och aktiekursen stängde slutligen över 13 procent ner.

Hon får frågan om Uppdrag gransknings uppgifter är felaktiga:

- Jag påstår inte alls att de ljuger, men det är svårt att kommentera något som vi inte har sett, säger Bonnesen.

ANNONS

Hon har varit i kontakt med den amerikanske finansmannen och visselblåsaren Bill Browder, som ligger bakom det nya materialet om de misstänkta penningtvättaffärerna. Och enligt henne kommer han inte stämma banken.

Tar det på allvar

Birgitte Bonnesen har full förståelse för om människor blir upprörda över uppgifterna.

- Vi tar det här på fullaste allvar, säger hon.

Bill Browder vill, enligt Svenska Dagbladet, att Swedbank tillsätter en ny extern utredning för att gå till botten med uppgifterna, något Bonnesen inte utesluter helt.

Amerikanska myndigheter skulle, likt gentemot Telia för mutaffärerna i Uzbekistan, kunna kräva Swedbank på skadestånd. Men Swedbank har inte kontaktats av amerikanska rättsliga myndigheter, enligt Birgitte Bonnesen.

Den misstänkta penningtvätten blir nu föremål för brottsutredning från åklagare i Estland, rapporterar Reuters.

- Vi kan bekräfta att eftersom de publicerade uppgifterna har koppling till Danske Bank, så undersöker vi dem inom ramen för vår utredning av Danske, säger en talesperson för Estlands åklagarmyndighet.

ANNONS

Magnitskijaffären

Faktisk penningtvätt kräver att pengarna härstammar från brottslig verksamhet. En omständighet ser särskilt illa ut i Swedbankfallet, framgår i Uppdrag granskning. Minst 150 miljoner kronor har slussats från Danske Bank, genom den svenska banken, från nio namngivna bolag som kan knytas till en ökänd rysk kupp, Magnitskijaffären.

Den gick ut på att ryska statstjänstemän och kriminella pekades ut för att ha berövat ryska statskassan på omkring 2 miljarder kronor i skatt från Bill Browders investeringsfond. Sedan Browders skatterevisor Sergej Magnitskij kommit de misstänkta på spåren frihetsberövades denne och dog under misstänkta omständigheter i häktet 2009.

Browder säger till nyhetstjänsten Bloomberg att de belopp som figurerar i Uppdrag granskning sannolikt "bara är början". Han säger sig ha egna bevis som kopplar Swedbank till Danske Bank-fallet.

TT

Fakta: Danske Bank-härvan

En internutredning visade i höstas att Danske Banks filial i Estland 2007–2015 misstänks ha tvättat omkring 200 miljarder euro (drygt 2000 miljarder kronor). Filialen fick i tisdags order av landets finansinspektion att stänga.

Pengar misstänks också ha slussats via andra internationella storbanker. Härvan brottsutreds i bland annat Danmark, Estland och USA. Den amerikanska utredningen riskerar enligt bedömare att sluta med mångmiljardböter och sanktioner.

Kunderna som misstänks för att ha använt Danske Banks filial i Tallinn för penningtvätt kom bland annat från Ryssland och Azerbajdzjan.

Härvan har tvingat bort vd Thomas Borgen och styrelseordföranden Ole Andersen.

Danske Bank erkänner bristfällig kontroll, men förnekar brott.

Fakta: Magnitskijaffären

Skatterevisorn Sergej Magnitskij utredde på uppdrag av den amerikanske affärsmannen Bill Browder vad som hänt med omkring 2 miljarder kronor som skulle betalas i skatt till den ryska statskassan 2007 från hans fond Hermitage Capital.

Magnitskij kom fram till att bland andra högt uppsatta tjänstemän hade tagit pengarna. Anklagelserna vändes mot honom själv. 2009 avled Magnitskij i häktet, 37 år gammal. Den officiella dödsorsaken var hjärtattack men kritiker anser att han dog av misshandel och utebliven vård.

Fallet ledde till att USA belade de ryssar som anklagats för delaktighet i Magnitskijs död med inreseförbud och frös deras tillgångar. Moskva svarade med att förbjuda amerikaner att adoptera ryska barn.

Magnitskij fälldes 2013 postumt i rysk domstol, i en kritiserad dom.

ANNONS