Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Teslas Model S spöar de europeiska konkurrenterna på deras hemmaplan, enligt analysföretaget Jato Dynamics. Arkivbild

Tesla slår jättarna i Europa

Teslas Model S sålde bättre i Europa förra året än motsvarande premiummodeller från Mercedes, BMW och Audi. I USA har Teslas sedan sålt bättre än konkurrenterna i flera år men 2017 tog amerikanerna även den europeiska förstaplatsen i det lyxigare segmentet.

- Det här är en varningsklocka för de traditionella biltillverkarna som till exempel Mercedes. Det visar att en mindre men smartare tillverkare som Tesla kan spöa européerna på deras hemmaplan, säger Jato Dynamics analytiker Felipe Munoz till Autonews.

Även Teslas suv, Model X, säljer bra i Europa. Försäljningssiffrorna var ungefär de samma som Porsche Cayenne och större än BMW X6, enligt Jato.

Problemet för de europeiska tillverkarna är att det tar för lång tid att få fram konkurrenskraftiga elbilar, anser Munoz. Under den internationella bilmässan i Genève om ett par veckor är det i första hand, precis som tidigare år, prototyper som kommer att visas upp. Kunderna får vänta till 2019-2020 innan de får ett bredare urval av elbilar att välja bland.