TPP på väg att införas

Ett sista hinder är nu avklarat och Stillahavsavtalet TPP kan träda i kraft, i och med att Australien ratificerat pakten.

ANNONS
|

- Australien är det sjätte landet att ratificera avtalet, vilket innebär att det kan träda i kraft den 30 december i år, säger premiärminister Scott Morrison.

TPP har haft en skakig resa, och många dömde ut avtalet när USA drog sig ur det strax efter att president Donald Trump tillträdde makten. Hans företrädare Barack Obama såg TPP som ett sätt att minska Kinas dominans i regionen. Men mycket arbete har fortsatt i kulisserna, där Japan dragit i trådarna, vilket lett till att de återstående länderna kunnat hålla fast vid en nedbantad version av avtalet.

ANNONS

Trots USA:s frånvaro är avtalet viktigt och omkring 14 procent av världshandeln berörs. Inom ramarna för TPP, eller CPTPP som det officiellt döpts om till, finns ett tuffare regelverk för handeln, lägre avgifter och öppnare marknader, liksom regler kring arbetskraft.

Kanada, Japan, Mexiko, Nya Zeeland och Singapore har förutom Australien nu godkänt avtalet.

- Jag förväntar mig att de andra som undertecknat avtalet också hakar på, säger Nya Zeelands handelsminister David Parker, med en menande nick mot Brunei, Chile, Malaysia, Peru och Vietnam – som ännu inte ratificerat avtalet.

Förhoppningen är också att USA så småningom ska ändra sig och gå med i pakten.

TT-AFP

Fakta: Stillahavsavtalet

Det så kallade Stillahavsavtalet – omdöpt till CPTPP – har blivit en symbol för kampen mot den växande amerikanska protektionismen under president Donald Trump.

I CPTPP ingår Australien, Brunei, Chile, Japan, Kanada, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam.

CPTPP står för The Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (Det övergripande och progressiva avtalet för partnerskap över Stilla havet).

ANNONS