Kunder besöker en Applebutik i Peking. Men färre väljer att köpa Iphone, vilket kan vara ett tecken på en bredare inbromsning i världens näst största ekonomi, som i sin tur kan drabba den största, USA:s.
Kunder besöker en Applebutik i Peking. Men färre väljer att köpa Iphone, vilket kan vara ett tecken på en bredare inbromsning i världens näst största ekonomi, som i sin tur kan drabba den största, USA:s.

Trumps handelskrig kan slå på hemmaplan

Handelskriget mellan Trumps USA och Kina slår även på den amerikanske presidentens hemmaplan. Apples vinstvarning har gett skrämselhicka, och kan tyda på att fler företag börjar gå knackigt, enligt analytiker.

ANNONS
|

Apples vinstvarning förklarades främst med sämre försäljningssiffror i Kina, världens näst största ekonomi.

- Det har varit ett ordspråk på marknaderna att så länge som Apple går bra så kommer alla andra att vara okej. Därför är Apples sällsynta vinstvarning en röd flagga för de som följer marknaderna, säger Neil Wilson, marknadsanalytiker på Markets.com, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han konstaterar att en del är specifikt för just Apple.

- Men varningen berättar också mycket om vad som händer i den bredare globala ekonomin, särskilt Kina, säger han.

ANNONS

Svag tillväxt

Även om Kinas ekonomi väntas ha vuxit med sex procent under förra året, är det ändå en inbromsning jämfört med tidigare år och de senaste månaderna tyder på ett skarpare tillväxttapp. Enligt CNN kan det röra sig om den sämsta tillväxten sedan 1990.

Apple är långt i från det enda utländska bolaget som kammat hem stora vinster på den kinesiska marknaden. Om kineser börjar hålla hårdare i plånboken, eller väljer inhemska produkter, slår det direkt mot de utländska företagen.

Om konsumenterna i världens näst största ekonomi sviker, är det frågan om hur de i världens största ekonomi gör. Amerikanska konsumenters spenderande står för två tredjedelar av den ekonomiska aktiviteten i USA.

- Det finns en motsättning mellan att USA ska agera som draglok för världen och Trumpadministrationens politik för att försöka att minska handelsunderskottet, säger Catherine Mann, global chefsekonom vid Citi, till Reuters.

Hon var inte ensam om att redan i höstas varna för att strafftullarna på kinesiska varor och handelskriget var skadligt för amerikanska företag och att de skulle höja priserna.

ANNONS

Dåliga nyheter väntade

Inköpschefsindex för USA:s tillverkningsindustri föll i december till den lägsta nivån sedan augusti 2016, betydligt sämre än vad analytikerna hade räknat med.

De amerikanska börserna hade ett tungt sista kvartal under 2018, vilket tydde på att dåliga nyheter var att vänta, enligt Alec Young vid FTSE Russell.

- När marknaderna gör stora rörelser, upp eller ner, så berättar den positiva eller negativa saker för dig om framtida utvecklingen. De extrema rörelserna nedåt berättade att vi skulle se den här typen av nyhetsflöde, säger han till Bloomberg.

TT
ANNONS