På fredagen presenteras den externa granskningen av uppgifterna i SVT:s Uppdrag granskning om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Hur rapporten kommer att påverka förtroendet för Swedbanks vd Birgitte Bonnesen återstår att se. Arkivbild.
På fredagen presenteras den externa granskningen av uppgifterna i SVT:s Uppdrag granskning om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Hur rapporten kommer att påverka förtroendet för Swedbanks vd Birgitte Bonnesen återstår att se. Arkivbild.

Tveksamt om Swedbankrapport ger svar

Frågorna är många kring Swedbanks misstänkta penningtvätt i mångmiljardklassen. På fredag presenterar banken slutsatserna från sin beställda utredning. Men hur mycket av utredningen som blir offentligt är oklart.

ANNONS
|

Tiotals miljarder kronor av Swedbanks börsvärde sveptes bort efter att misstankar riktats mot banken för att vara inblandad i den baltiska penningtvätthärvan för någon månad sedan. Ett resultat av misstankarna blev den utredning som Swedbankledningen beställde av den externa utredaren FRA (Forensic Risk Alliance).

Frågor väcktes snabbt om vad rapporten kan visa. Det är långt ifrån en komplett utredning av Swedbanks affärer i Baltikum som den bygger på. Mandatet begränsades till en granskning av de 50-talet tveksamma kunder som enligt SVT:s Uppdrag gransknings rapportering kan ha tvättat cirka 40 miljarder kronor genom Swedbank. FRA har dessutom haft mycket kort tid på sig.

ANNONS

Bara slutsatserna

Slutsatserna av utredningen kommer att presenteras i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen. Rapporten kommer såvitt TT förstår inte att släppas i sin helhet och utredarna från FRA kommer inte att finnas tillgängliga för att svara på frågor. Någon presskonferens blir det inte, utan vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark kommer att ge enskilda intervjuer.

Flera av storägarna är försiktiga i sina uttalanden än så länge. Mer fakta på bordet är den gängse uppfattningen. Småspararnas organisation Aktiespararna är tydligare och dess vd Joacim Olsson hoppas nu få några svar på frågorna: Vad har hänt, hur har det kunnat hända, vem har varit ansvarig och hur ska banken agera för att undvika en upprepning?

Bland annat har medieuppgifter gjort gällande att bankledningen hade tillgång till en intern rapport, och därmed hade kännedom om gigantiska misstänkta penningtvättstransaktioner, innan Bonnesen i höstas försäkrade att det inte fanns några lik i garderoben.

Väldigt allvarligt

- En central frågeställning är vad styrelsen och Bonnesen har känt till och när har man haft kännedom om det? För om Bonnesen medvetet vilselett marknaden, då är det väldigt, väldigt allvarligt. Och då menar vi, att då kan hon inte sitta kvar, säger Joacim Olsson.

ANNONS

Om även styrelsen vetat om den interna rapporten, så faller ansvaret på styrelsen också mycket tungt, enligt Joacim Olsson.

- Alla kort på bordet är vad vi vill ha, men det är inte min förväntansbild om jag ska vara ärlig. Och eftersom vi sannolikt inte får alla kort på bordet så kommer vi sannolikt inte rösta för ansvarsfrihet på bolagsstämman, säger han.

Bolagsstämman äger rum i nästa vecka. Swedbanks näst största ägare Folksam vill i nuläget inte kommentera bankledningens agerande och är försiktigt med hypotetiska resonemang.

- I det här skedet är det ganska mycket beroende av vad som kommer fram i utredningen som presenteras på fredagen, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam.

Inte helt transparent

Frågan hon främst vill ha svar på är om banken haft tillräckliga system för att fånga upp misstankar om penningtvätt och om man följt regelverket.

ANNONS

- När det gäller penningtvätt är det tyvärr något som banksystemet har och fortfarande utnyttjas för. Frågan är om Swedbank levt upp till gällande lagstiftning, säger Carina Lundberg Markow.

Lundberg Markow ser det inte som konstigt att man inte kommer få se utredningen i sin helhet då det rör sig om kunder som omfattas av banksekretessen.

"Den tillför marknaden viktig information som rör områden där banken inte är tillåten att vara fullt transparent. Det faktum att den är beställd av styrelsen och vd gör det möjligt att vedergälla hur de sekretessbelagda transaktioner som läckt till SVT och annan media har hanterats av Swedbank utan att sekretessen bryts", skriver Carina Lundberg i ett mejl till TT.

Lundberg Markow anser att den utredning som Finansinspektionen startat tillsammans med baltiska myndigheter är ännu viktigare än Swedbanks konsultrapport.

TT

Fakta: Utredningen bara en del

Allt började med de gigantiska avslöjandena om penningtvätt i Danske Banks estniska filial, där en stor del av transaktionerna på 200 miljarder euro, över 2000 miljarder kronor, misstänks handla om penningtvätt, enligt den rapport som presenterades i september i fjol.

Snabbt väcktes misstankar om även Swedbank som har stor verksamhet i Baltikum var indragna.

I oktober försäkrade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen att banken inte hade några lik i garderoben efter att ha gjort en analys i spåren av Danske Bank-skandalen.

I februari avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att ett 50-tal tveksamma kunder kan ha tvättat cirka 40 miljarder kronor via Swedbankkonton i Baltikum. Banken beslutade då att beställa en extern utredning av just de transaktionerna, och det är den utredningen som presenteras på fredag.

Både Uppdrag granskning och Dagens Industri har efter de första Swedbankavslöjandena rapporterat om att Swedbank redan i höstas hade en rapport internt i huset som ledningen fått se och som pekade på misstänkta penningtvättaffärer på runt 90 miljarder kronor.

Dessutom har finansmannen Bill Browder anmält Swedbank till Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS