Vidareutbildning viktigt i val av arbetsplats

IT-jätten Google tappar, men är alltjämt populärast när svenska studenter får välja arbetsgivare. Samtidigt spås möjligheten till kompetensutveckling bli allt viktigare för dem som ska välja arbetsplats, enligt en ny undersökning.

ANNONS
|

Det är i den årliga företagsbarometern från konsultföretaget Universum som studenter på svenska universitet och högskolor fått tycka till om sina framtida arbetsgivare. Resultatet visar att intresset för bolagen inom IT-sektorn fortsatt är stort.

Jätten Google har störst dragningskraft både bland ekonomi- och ingenjörsstudenter, samtidigt som avståndet till företag som Spotify minskar. Att stora internationella bolag får allt större konkurrens från svenska arbetsgivare är en trend som märks i mätningen.

- När det finns nationella alternativ som är lika spännande väljer man nästan alltid dem. Man är mer säker på att kulturen stämmer överens med ens egna värderingar och att man kommer att trivas, säger Claes Peyron, Norden-vd för Universum.

ANNONS

Yngre kräver mer i lön

Drygt 22000 studenter, största delen från svenska ingenjörsutbildningar, har tillfrågats i årets mätning, som för första gången har tagit sig an en ny generation studenter födda 1995 och senare – även kallad generation Z. Resultatet visar att den yngre generationen i större utsträckning väger in löneutsikter och ekonomisk trygghet i valet av arbetsgivare.

- Vi ser att studenter i generation Z har större löneanspråk och i större utsträckning vill bli chefer. Rationella faktorer som pengar och trygghet blir viktigare, säger Claes Peyron.

Kompetensutveckling allt viktigare

Gemensamt för den lite yngre gruppen studenter och så kallade millennials, födda mellan 1982 och 1993, är däremot kravet på att arbetsplatsen ska ge möjlighet till personlig kompetensutveckling. För att både locka nya anställda och säkra rätt kompetens kommer vidareutbildning bli allt viktigare, tror Claes Peyron.

- Jag tror att vi snart kommer att få se en mer formaliserad typ av vidareutbildning hos arbetsgivare i form av akademier eller egna utbildningar. Om man som arbetstagare känner att man kan utvecklas snabbare på sin egen arbetsplats än i branschen som helhet kommer intresset för att stanna kvar att öka.

ANNONS
TT

Fakta: Företagsbarometern

Undersökningen görs varje år och låter studenter svara på vilka arbetsgivare, privata och offentliga, som lockar efter examen. Studenterna får även svara på vilka mål de har i sitt yrkesliv. Exempelvis tycker mer än hälften av de svarande att det är viktigt att hitta balans mellan arbete och fritid.

Drygt 22000 studenter från över 30 olika universitet och högskolor har deltagit i undersökningen. Förutom ingenjörsstudenter har studenter vid landets olika utbildningar i ekonomi, IT, naturvetenskap, juridik och samhällsvetenskap medverkat.

ANNONS