Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Vattenkraft lockar globala datacenter

I Luleå har Facebook två enorma serverhallar.   – Här i regionen har vi också ett svalt klimat och tillgång till förnybar energi, säger Ann Palmnäs, verksamhetsledare på Position Väst

Business Sweden kommer att genomföra seminarier i Washington DC och Silicon Valley i Kalifornien den 14 och 16 februari. Här ska möjliga platser presenteras tillsammans med bland annat Vattenfall, för att utvärdera potentialen för att få etableringar av globala datacenter.

Seminarierna arrangeras för amerikanska företag och Position Väst finns med som en del av erbjudandet.

– Marknaden för stora datacenter växer. Får Sverige fler etableringar genom Business Sweden så är det klart att våra 17 kommuner vill se vad det finns för möjlighet, säger Ann Palmnäs.

Hon var själv i Luleå på studiebesök i sommar och fick även information om hur de lyckats med att bygga de två serverhallarna till Facebook.

– De är duktiga. De har inte fått Facebooketableringen bara för att de har ett svalt klimat. Vi har mycket att lära av dem.

Samarbete är ett nyckelord. Ett antal kommuner och företag samarbetar och Luleå Universitet har haft en central roll.

– Bakgrunden är digitaliseringen och att vi lägger hela vårt liv i molnet. Någonstans ska det stå en server, säger Ann Palmnäs.

Att det skulle bli etableringar i någon av de kommunerna som ingår i Position Väst ser hon inte som någon omöjlighet.

– Tidigare var det den höga energiskatten som talade mot Sverige. Den 1 januari sänktes den med 97 procent för stora datacenter.

I Västeuropa beräknas det att byggas fler än 60 stora datacenter under de närmaste åren.  De nordiska länderna ligger bra till med sin förnybara energi genom vattenkraften. Andra krav är att det är nära till internationella flygplatser, ett stabilt område såväl geologiskt som politiskt.

– För de Europeiska länderna är det också ett intresse att det inte ligger servar i USA, då amerikanska myndigheter då har rätt att titta på innehållet, säger Ann Palmnäs.

Hon samarbetar med Fyrbodalskommunernas näringslivsutvecklare, för att erbjuda etableringsservice för företag. Att skapa nya arbetstillfällen i regionen är en viktig del av uppdraget.

Hur mycket arbetstillfällen ger nya serverhallar?

– För att klara driften i de två hallarna i Luleå behövs ungefär 200 personer men under flera års tid skapades tusentals jobb, inom bland annat byggsektorn. Luleås universitet har också fått en ökad attraktionskraft genom sitt engagemang, säger Ann Palmnäs.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.