Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I mars 2008 levererades den sista Gripen-motorn till det svenska flygvapnet. Stolta var då Leif Johansson, koncernchef Volvo, Arne Hedén, brigadgeneral Försvarets materielverk och Olof Persson, vd Volvo Aero.

Volvo Aero firar 80 år

Anställda på Volvo Aero firar i dag att företaget fyller 80 år. – Anledningen till att vi lyckats vara etablerade på marknaden under en så lång tid har att göra med att vi vågat möta utmaningar, säger vd:n Staffan Zackrisson.

Flaggan hissas på Volvo Aero, kulturskolan bjuder de anställda på jazzmusik och bildspel som ger tillbakablickar i företagets historia kommer att rulla på skärmar i matsalarna.

Men firandet kommer även att lägga fokus på framtiden. I kväll arrangerar man nämligen ett föredrag för allmänheten på Högskolan Väst där Volvo Aeros motorexperter Anders Lundbladh och Linda Larsson berättar om framtidens flygplan och om hur flygmotorer konstrueras för att belasta miljön mindre.

Ekonomifirande

Den senaste tidens omfattande diskussion om vulkanaskan har lett till beslutet att föreläsningen även ska dyka ner i detta ämne och det kommer att finnas tillfälle för åhörarna att ställa frågor.

– Egentligen skulle det inte varit fel att högtidliggöra detta i en större omfattning, men vi har valt att inte ordna något pompöst firande eftersom vi för tillfället drar åt livremmen, säger presstalesmannen Fredrik Fryklund.

Vd:n Staffan Zachrisson uppger att den rådande lågkonjunkturen, tillsammans med elfte september och Kuwait-kriget, utgjort en av de tuffaste utmaningarna i företagets historia.

Ser en ljusning

– Alla dessa kriser har ju inneburit att vi fått friställa människor och det är ju ett av de svåraste besluten man kan fatta. Nu går det att skönja en ljusning, men under en lång tid har det varit svårt att förutspå när ett slut på konjunkturen skulle vända.

Företaget har enligt honom gynnats mycket av att ha funnits till så länge, bland annat genom att mycket kompetens lagrats i företagets väggar genom åren. Staffan Zachrisson lyfter även fram företagets förmåga att kunna genomgå förändringar som en av företagets starkaste sidor.

Volvo Aeros lyckade omställning till mer civil produktion på bekostnad av de militära programmen under slutet av 1980-talet ser han som en nyckelhändelse i företagets historia.

I nuläget råder full aktivitet på Volvo Aero då man är i full färd med att lägga upp en plattform för produktionen för ett antal år framöver. Inte minst satsar företaget på att utveckla mer bränsleekonomiska motorer.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.