Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christopher Brandt är försäljningschef på Brandt personbilar i Vänersborg och kan glädjas åt starka siffror hittills i år.

Volvo slår rekord igen

Bilförsäljningen ökar i hela landet, Volvo går som tåget och Bröderna Brandt Bil AB i Vänersborg slår rekord – igen. – Vi har redan passerat hela vår försäljning för 2013, säger försäljningschefen Christopher Brandt.

Zlatan och Robyn gör det i reklamfilmerna och många andra verkar också gilla bilmärket med huvudkontor i utkanten av Göteborg.

Enligt Bil Swedens siffror går den totala bilmarknaden i hela landet fortsatt på högvarv med en försäljningsökning på 11,5 procent i oktober jämfört med samma månad 2013.

Men Volvo går ännu bättre och redovisar en försäljningsökning på runt 30 procent.

På lokal nivå är siffrorna ännu gladare – Bröderna Brandt Bil AB i Vänersborg passerade redan för en vecka sedan noteringen för hela förra årets försäljning av Volvobilar. Med det är man i skrivande stund den femte bästa Volvoåterförsäljaren i Sverige.

– Det är givetvis jätteroligt. Vi har en stark marknad i ryggen och gynnas av exempelvis reklamfilmen med Zlatan. Men framgången beror också på att vi på Brandt under en längre tid har satsat på personalen, och investerat i våra anläggningar, menar Christopher Brandt.

2013 blev ni etta på listan över bästa Volvosäljare i hela Sverige – kan ni nå dit även när 2014 summeras?

– Vi siktar dit, men det blir tufft. Grejen är att man får tuffare resultatmål året efter om man legat i toppen och därmed blir det än svårare att hänga kvar, så det är en bedrift att vara på femteplats i år.

Christopher Brandt tror på en fortsatt fin utveckling in i nästa år och nämner bland annat den låga räntan som en faktor.

– Min känsla är att det blir ett bra avslut på 2014 och en bra försäljning nästa år. Men prognosen för 2015 har ännu inte kommit från Bil Sweden.

På Brandts säljgolv i Vänersborg finns fyra personer, däribland Claes Hansson och Jacob Skarsjö.

Båda är glada för säljframgångarna och konstaterar leende att det blir ”lite provision” för varje såld bil.

Samtidigt menar duon att kunderna nästan har slutat att pruta, mycket ”på grund av kampanjer och attraktiva erbjudanden”.

Jacob Skarsjö:

– Prutandet har minskat de senaste åren och det känns som att folk har fått en mer realistisk bild av priserna på bilar.

Men om jag köper en splitter ny Volvo för 300 000 kronor kan jag väl i alla fall få med vinterdäck på köpet?

– Nej, så enkelt är det inte. Vinterdäcken kostar runt 10 000-18 000 netto och det är pengar som vi inte bara kan skänka bort.

Bild: Stefan Bennhage

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.