60-åringen från Vänersborg i industriprojekt med Bill Gates

Earth, Wind & Fire är vad som gäller för den framgångsrika 60-åringen numera. Och bröderna Johnson på Nordiska Skorstensprodukter i Vänersborg har dessutom gjort gemensam sak med en annan namnkunnig företagarfamilj. De har investerat i samma revolutionerande industriprojekt som Bill Gates.
– Han gick in med 80 miljoner dollar. Det gjorde inte vi, konstaterar Ulf Johnson med ett skratt.

ANNONS
|

Nordiska Skorstensprodukter (NSP) är still going strong 60 år efter att bröderna Janne och Ulf Johnsons far Arvid 1964 drog igång verksamheten. Och allt började med det numera världsberömda böjliga skorstensröret.

Idag har det lilla familjeföretaget vuxit till en koncern bestående av flera bolag och koncernen fortsätter att växa och flytta fram sina positioner.

– Vi stannar aldrig antagligen, säger Ulf Johnson och berättar om en av deras senaste investeringar.

Den heter Aeroseal och är en luftburen tätningsmassa för ventilationskanaler, som även lockat mångmiljardären och Microsoft-grundaren Bill Gates att satsa pengar.

– Han gick in med 80 miljoner dollar. Det gjorde inte vi, konstaterar Ulf Johnson med ett skratt.

ANNONS

– Men det är en produkt som antagligen blir lika revolutionerande som det farsan tog fram 1964. Den tillför något nytt i den svenska ventilationsbranschen, det är en gigantiskt stor grej, som kommer att innebära stora besparingar, minska koldioxidutsläppen och skapa bättre förutsättningar för oss att må bra i alla inomhusmiljöer.

Earth, Wind & Fire

Lagom till jubileumsåret har NSP lanserat en ny programförklaring för för sina tre affärsområden: Earth, Wind & Fire.

Den som kan sin musikhistoria vet att det även är namnet på ett legendariskt band, som bara RÅKAR spela ungefär samma typ av musik som Vänersborgs Eminenta Storband brukar ägna sig åt. Och i nämnda storband hittar vi Ulf Johnson med sin saxofon.

– Visst är det bra? säger han med ett brett leende.

– Earth står för att vi har en jordnära inställning och för att vi är mycket hands on. Wind handlar om arbetet med luftbehandling och ventilation och Fire är där vi en gång startade, med skorstenar, rökkanaler och numera även eldstäder.

Både teori och praktik

Det där med hands on är en viktig grej för bröderna Johnson.

– Mycket av det som är unikt för NSP sitter där, säger han och pekar på Janne, som jobbar med tillverkning och tidigare montering och som har utvecklat både verktyg, maskiner och processer in i minsta detalj.

ANNONS

Ulf själv är en idéspruta av rang, som även tillbringar mycket tid på marknaden, i brandlabbet och i arbetsgrupper för Europastandardisering.

– Vi utvecklar fortfarande konceptet runt kärnan, det böjliga skorstensröret och allt som hör ihop med det, säger han.

– Teori och praktik är två skilda saker. Vi gillar när prylar funkar, så det lägger vi mycket tid på liksom på säkerheten. Vi gillar att sova gott – alltså tar vi inga genvägar.

Problemlösning mitt i natten

Vi ber om ursäkt för ordvalet, men bröderna Ulf och Janne Johnson brinner verkligen för sitt företag, sina produkter, sin personal och för att ta dem vidare in i framtiden.

– Problemlösningen börjar vid tre-fyra-tiden på natten och produktutvecklingen startar ungefär samtidigt, säger de.

– Om vi ser bra lösningar och idéer hos andra industrier och områden så låter vi oss inspireras av det och för in det så att det passar i vår verksamhet.

Vi går en sväng genom lokalerna och får se både prototypverkstaden och labbet. Men in i den skarpa produktionsdelen kommer vi inte.

– Våra produkter är helt i original och det vi gör här är helt unikt, så produktionsavdelningen är helt stängd för utomstående, förklarar Ulf.

De böjliga rören tillverkas i Vänersborg, men övrig tillverkning sker i framförallt Polen.

ANNONS

– Där finns yrkeskunskapen som saknas i Sverige. Men allt vi inte tillverkar själva plockar vi ner i molekyler för att lära oss hur de fungerar.

Jätteboost efter pandemin

Ekonomiskt ser det ljust ut för NSP.

– Det har varit ömsom vin, ömsom vatten genom åren, men just nu ser det riktigt, riktigt bra ut, säger Ulf.

Där pandemin och kriget mellan Ryssland och Ukraina ställde till det för många företag, blev det tvärtom för NSP.

– Under pandemin blev det tvärnit i början, men sen började det rulla igen när alla skulle göra om hemma, säger Ulf.

– I och med kriget i Ukraina och all fokus på energi blev det en extraordinär boost för hela branschen. Det blev en ökning med 400 procent för hela Europa. Vi fick dammsuga våra hyllor och vår omsättning, som normalt låg på 35 miljoner, var ett tu tre uppe på 60!

Inget nytt generationsskifte

Vänersborgsföretagets framgångar har inte gått branschkollegerna spårlöst förbi och det har funnits – och finns – spekulanter på att köpa ut bröderna.

– Vi har blivit uppvaktade av olika intressenter genom åren. Senast sa vi nej till en som tänkte flytta produktionen till Göteborg, säger Ulf.

– Och varför ska vi flytta produktionen från Vänersborg? Det känns helt fel, säger Janne.

ANNONS

Några planer på att sluta har de inte än, säger de.

– Men det vore lite gött att gå ner till 100 procent, säger Janne med en blinkning.

– Jag tror det skulle fungera klockrent utan oss också. Vi har en både kunnig och kompetent personal.

Brorsan Ulf håller med. Något nytt generationsskifte, som när de själva tog över helt efter pappa Arvid 2002, lär det dock inte bli.

– Vi har tre barn var och har rått dem att skaffa sig de utbildningar och jobb de vill ha. De ska inte känna någon press att vare sig jobba här eller ta över efter oss, säger Ulf.

LÄS MER:"Mycket av det som idag räknas som branschstandard kommer från Vänersborg"

ANNONS