AB Sjuntorp får nya ägare – lämnar familjen efter 200 år

Nu är det klart. AB Sjuntorp, med en över 200 år lång historia har fått nya ägare. Det är Tången, ett västsvenskt investmentbolag, som går in som nya ägare.
– Detta är för att fortsätta företagets tillväxtresa, säger Johan Stjernberg, vd på AB Sjuntorp.

ANNONS
|

AB Sjuntorp grundades så tidigt som 1813 när Anders W Gyzander startade det som då var Sveriges blott andra bomull- och ullspinneri. Sedan har företaget ägts av familjen Mark i generationer. Nu bryts dock den trenden när Tången går in som nya ägare av AB Sjuntorp.

– Detta för att Thomas Mark har valt att dra sig tillbaka. Det finns ingen efterföljande generation som kan ta över, säger Johan Stjernberg.

Efter ägarbytet kommer AB Sjuntorp kunna bygga vidare på den industriplattform de startat upp, där det idag ingår fyra verksamheter, fyra bolag. Det handlar om Sjuntorp truck och maskin, Sjuntorp produktionsteknik, Elinc och Jopro. Alla dessa ägs nu av Tången.

ANNONS

– Vi har som mål att växa med 15 procent varje år. För att klara det kan det krävas att vi gör förvärv längs vägen. Att vi nu ägs av Tången innebär dels att vi får en större stabilitet och dels att vi blir en del av ett större nätverk, vilket öppnar upp nya möjligheter, säger Johan Stjernberg.

”Vår anda sitter i väggarna”

Trots att trenden bryts med ägare från samma släkt, så tror inte Johan Stjernberg att företagets identitet kommer ändras eller gå förlorad.

– Att det skulle ske ser jag som orimligt. Vi har satt våra rutiner och processer djupt i företagets anställda. Vår anda den så viktiga Sjuntorpsandan sitter i väggarna, så jag vet att det är självuppehållande, säger han.

Ägarbytet kommer inte ändra den dagliga verksamheten i någon större grad. Det är fortsatt ledningen i Sjuntorp som har ansvaret för att fortsätta att driva verksamheten, där Tången är engagerade genom styrelsearbete.

– Det enda det innebär är att jag fått en ny chef, säger AB Sjuntorps vd Johan Stjernberg.

Thomas Mark, den tidigare ägaren, sitter kvar i företagets styrelse och har en roll som rådgivare till vd Johan Stjernberg samt är även investerare i Tången.

LÄS MER:Startade 1813 – i dag växer verksamheten kraftigt igen

ANNONS