Bortglömd kulturskatt från Saab hittad på Nevs

En extremt detaljerad skiss på en bil, undertecknad Sason, daterad 1933, samt en ritning på en instrumentpanel i full skala till en Saab 99:a. Detta är bara två av de unika och bortglömda föremål som hittats på Nevs.
– Att det här överhuvudtaget finns bevarat beror på hjärtat som bultar för arvet till varumärket och stället, säger Frank Smit, teknisk chef på Nevs.

ANNONS
|

Nevs håller på att flytta ur de lokaler där tekniska funnits sedan mitten av 1980-talet. Några av hurtsarna som nu hittats har under åren bara flyttats från där tekniska avdelningen fanns tidigare.

– Vi ska vara helt ute ur lokalerna i mitten av april. Nu har vi börjat flyttstäda och går successivt igenom hurtsarna. Vissa har stått framme, men har inte öppnats, andra har varit mer undangömda, säger Frank Smit.

Han bedömer att det är cirka två kubikmeter material. Allt har inte hunnit gås igenom ännu, men några riktiga klenoder har hittats. Under torsdagen visades några utvalda föremål för Saabmuseets intendent Peter Bäckström.

ANNONS

Bäckström: ”En helt annan dimension”

– Vi har en stor samling sedan tidigare, men det här är en helt annan dimension. Det är enormt spännande att gå igenom detta och spara för framtiden, säger Peter Bäckström.

För att kulturarvet ska bevaras för framtiden har Nevs beslutat att skänka materialet till Saab car museum. Problemet för museet är att hitta någon plats att förvara det som ska sparas för framtiden.

– Det går alltid att hålla i gång myten om Saab med sådant här. Det finns många som brinner för varumärket och det kommer folk från hela världen till våra festivaler, säger Peter Bäckström medan han med stort intresse tittar på de unika skisserna.

Ett tiotal personer från Nevs designavdelning är med när materialet visas upp. Det är personliga skissblock från flera kända Saabprofiler, där Sason sticker ut.

– Sixten Andersson, bördig från Skövde. Han har gjort mycket för Saab och hade en egen designbyrå, Sason design, säger Peter Bäckström.

Projekt ihop med General Motors

Det finns ett material från 1930-talet fram till konkursen för elva år sedan. En del skisser på modeller som planerades ihop med General Motors, GM.

– Vi hade ett 266-projekt ihop med GM, men det blev nedlagt innan det blev klart. Det var en föregångare till 94X, säger Pernilla Birgersson på Nevs designavdelning, som liksom de flesta andra tidigare jobbat på Saab.

ANNONS

Tillsammans med Sasons 90 år gamla skisser finns även utklipp från en tidningsartikel från 1934, som beskriver en ”Svensk Folkvagn för 1 500 kronor?” med tillhörande skisser som illustrationer.

– Det gör samtidigt ont i hjärtat att gå igenom det här. För mig och många andra är det ens andra hem och ens andra familj. Jag är grymt imponerad av alla kollegors humör och engagemang i det vi gör nu, säger Frank Smit.

En utställning i Konsthallen?

Peter Bäckström vill också lyfta fram de elva år som Nevs har funnits och där ett antal olika ägare besökt museet under åren för att få en bild av Saabs historia.

– Vi talar om Saabarvet och Trollhättearvet men vi får inte glömma Nevs.

På Saabmuseet kommer så småningom Saabveteranerna att hjälpa till med att gå i genom det unika kulturarvet som hittats. Vad som sedan ska ske är inte bestämt.

– Problemet för oss är var vi ska förvara allt. Sedan skulle det vara perfekt att kunna visa upp det för alla entusiaster. Utan att ha pratat med någon annan, så hade jag kunnat tänka mig en utställning i Konsthallen som bara ligger några hundra meter från museet, säger Peter Bäckström.

Den bortglömda kulturskatten som hittats på Nevs tekniska avdelning är en del av svensk industrihistoria som garanterat skulle locka många besökare till Konsthallen Trollhättan.

ANNONS

Sixten Andersson arbetade först på Saab i Linköping innan han började designa bilar på Saab i Trollhättan. Första gången som det i Trollhättans Tidning nämndes att Saab hade planer på att tillverka bilar var den 28 augusti 1945, tolv år efter de skisser som nu hittats.

LÄS MER:Nevs vd efter affären med Trollhättan: ”Vi kan andas ut ett tag”

LÄS MER:Trollhättans stad köper fastigheter från Nevs

LÄS MER:Vd:ns tårar efter beskedet till de anställda: ”Har gråtit”

LÄS MER:TTELA AVSLÖJAR: Nästan all personal på Nevs varslas

LÄS MER:Tusentals levde ut sin villkorslösa kärlek till Saab

ANNONS