Componenta ansöker om konkurs

Componenta i Främmestad, med cirka tvåhundra anställda, har haft ett tufft år. I mars lades varsel för hundra anställda, vilket slutade i att 55 sades upp i somras. Nu är läget än allvarligare, eftersom man ansöker om konkurs.

ANNONS

Componenta är underleverantör till fordonsindustrin och producerar gjutgods, bland annat till Volvo Lastvagnar och Scania. Produktionen har gått ner och i mars i år fick man lägga ett varsel på 118 tjänster.

LÄS MER:Componenta varslar hundratals personer

I juni i år, efter att förhandlingar mellan facket och koncernen var avklarad, slutade det med att 55 personer sades upp, varav 49 av tjänsterna gällde fabriken och sex var tjänstemän.

Nu kommer nästa dråpslag. På onsdagen lämnade företaget in en ansökan om konkurs hos Skaraborgs tingsrätt, vilket Radio P4 Skaraborg var först att rapportera. Enligt koncernchefen för Componenta group har det under en tid varit svårt att få lönsamhet i fabriken. En konkursförvaltare tar nu över verksamheten för att se om det går att få en ny ägare.

ANNONS

Företaget, med anor från 50-talet och som då hette Främmestads Mekaniska och Smide, genomgick så sent som 2017 en rekonstruktion av bolaget.

ANNONS