Stockholmsbörsen noterar små kursrörelser. Arkivbild.
Stockholmsbörsen noterar små kursrörelser. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Dystert på börsen efter inflationssmäll

Amerikanska inflationssiffror sänkte Stockholmsbörsen på tisdagen. Breda OMXS-index backade 0,8 procent med fastighetsbolaget SBB och skogsbolaget SCA som stora förlorare.

ANNONS

Inflationen i USA sjönk mindre än väntat i januari och marknaden flyttade fram förväntningarna på en första räntesänkning av centralbanken Federal Reserve. Det var dystra besked för aktiemarknaden, och efter en mindre nedgång på morgonen tappade Stockholmsbörsen tydligt under eftermiddagen.

Merparten av storbolagen i OMXS30-listan stängde på minus. Sämst gick SBB och SCA, ned 4,0 respektive 3, 2 procent.

I motsatt riktning gick bland annat några av storbankerna med förhoppningar om att räntorna förblir höga. Handelsbanken ökade 1,6 procent och Nordea gick upp 0,8 procent. Men allra bäst i OMXS30 gick läkemedelsbolaget Astra Zeneca, upp 1,9 procent.

På morgonen levererade sminkkedjan Lyko ett bokslut som visade på en kraftigt ökad omsättning, men aktien backade 4,1 procent. För prylkedjan Kjell Group var det ännu dystrare – aktien rasade över 29 procent efter att bolaget redovisat en halverad vinst.

ANNONS

De ledande Europabörserna gick samma väg som Stockholmsbörsen. Index i Frankfurt, London och Paris backade alla cirka en procent.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS