Som en följd av kriget i Ukraina har hygienbolaget Essity tagit beslutet att stänga ner all försäljning och produktion i Ryssland.
Som en följd av kriget i Ukraina har hygienbolaget Essity tagit beslutet att stänga ner all försäljning och produktion i Ryssland. Bild: Janerik Henriksson/TT

Essity stänger ner i Ryssland

Som en följd av kriget i Ukraina har hygienbolaget Essity tagit beslutet att stänga ner all försäljning och produktion i Ryssland.

ANNONS
|

Essity har tre produktionsanläggningar i Ryssland, med sammanlagt runt 1300 anställda. År 2021 var försäljningen i Ryssland cirka 2,8 miljarder kronor. Nu väljer man alltså att stänga ner både produktion och försäljning i landet.

”Vi har stoppat leveranser till och från Ryssland denna vecka som en följd av sanktioner, logistik- och betalningsproblem. Essitys produktion och försäljning i Ryssland stängs ned tills vidare”, säger Essitys presschef Per Lorentz.

LÄS MER:Smittan slår hårt mot våra stora arbetsgivare

LÄS MER:Essity ett av världens mest hållbara bolag

Per Lorentz säger att kan ta några veckor att stänga ner de ryska produktionsanläggningarna. Även försäljningen i Ryssland beräknas upphöra inom några veckor.

”Det tar tid att stänga fabriker. Vi måste även följa upp med alla våra berörda anställda som vi har ett ansvar för. Sedan har vi också råmaterial för en viss produktion i fabrikerna, som ur ett hållbarhetsperspektiv rimligtvis ej bör gå till spillo”, säger Per Lorentz.

ANNONS

LÄS MER:Bruket vill bli först i världen med fossilfri produktion

LÄS MER:Kjetil bytte dansbandsbussen mot trucken på bruket

70 anställda i Ukraina

Essity har inga anläggningar för produktion i Ukraina. Man bedriver dock en försäljningsverksamhet med runt 70 anställda. Verksamheten i Ukraina omsätter runt 400 miljoner kronor årligen.

”Vi är i ständig kontakt med våra anställda i Ukraina. Deras hälsa och säkerhet är vår första prioritet. Vi har donerat 1 miljon kronor till UNHCR samt tonvis med hygien- och medicintekniska produkter, både till Ukraina och till flyktingar i grannländerna.”, säger Per Lorentz.

Den senaste informationen gör gällande att Essitys ukrainska medarbetare är i säkerhet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS