Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, sade tidigare i juni att det var hennes högsta prioritet att få till ett avtal med Mercosurländerna. Arkivbild.
Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, sade tidigare i juni att det var hennes högsta prioritet att få till ett avtal med Mercosurländerna. Arkivbild.

EU överens om avtal med sydamerikanska länder

Förhandlingarma om ett handelsavtal mellan EU och de sydamerikanska Mercosurländerna har pågått sedan millennieskiftet. Nu har slutligen en överenskommelse nåtts, bekräftar Argentina och Brasilien.

ANNONS
|

Till slut kunde EU och den ekonomiska samarbetsorganisationen Mercosur sätta punkt.

Brasiliens regering skriver i ett uttalande att avtalet tar bort importtullarna på flera jordbruksprodukter som apelsinjuice, snabbkaffe och frukt, och ger större tillgång till EU:s marknad genom kvoter för import av kött, socker och etanol. Landets president Jair Bolsonaro skriver på Twitter att handelsavtalet är historiskt och ett av de viktigaste någonsin.

För att avtalet ska träda i kraft krävs att EU-länderna och EU-parlamentet ger det sitt stöd.

Förhandlingarna har bland annat komplicerats av EU-ländernas oro för att översvämmas av billigt nötkött från Sydamerika, medan Mercosurländerna har ställt sig tveksamma till att öppna upp vissa industrisektorer, till exempel bilindustrin.

ANNONS

Handelskommissionär Cecilia Malmström sade tidigare i juni att det var hennes högsta prioritet att få till stånd en överenskommelse.

EU är Mercosurländernas största handels- och investeringspartner och näst största partner i varuhandel.

Sammanlagt sex länder ingår i Mercosur: Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela. Mercosurländerna har en gemensam tullunion.

TT-AFP-Reuters

ANNONS