Poliser nära den plats där G20-ländernas finansministrar möts i Fukuoka i västra Japan.
Poliser nära den plats där G20-ländernas finansministrar möts i Fukuoka i västra Japan.

Finansministrar vill skynda på digitalskatt

Finansministrarna i G20-länderna är överens om att det är bråttom att hitta ett system för att beskatta internetjättar som Google och Facebook. De är däremot inte överens om hur det nya systemet ska se ut.

ANNONS
|

OECD har fått i uppdrag av G20-länderna att se till att de stora digitala bolagen inte kan utnyttja lågskatteområden, exempelvis Irland, och nästan inte betala något alls i andra länder där de gör stora vinster.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire uppmanar under mötet till en mer ambitiös tidsram för att komma fram till en global överenskommelse, och vill att en kompromiss om digitalskatten ska vara nådd vid årets slut.

Storbritanniens Philip Hammond säger att ett nytt system skulle vara ett svar på det som landets befolkning "ser som en stor orättvisa i vårt skattesystem".

ANNONS

Steve Mnuchin, som representerar USA på mötet, säger att landet har invändningar mot förslagen från Frankrike och Storbritannien. Däremot säger han att han uppskattar att de vill ta tag i frågan skyndsamt.

Den andra dominerande frågan under mötet, som hålls i Fukuoka i västra Japan i helgen, är effekterna av växande globala handelskonflikter.

Deltagarna har uppgett att de inte kommer att formulera några löften i den kommuniké som väntas efter mötet.

TT-AFP

ANNONS