Finansminister Yellens besked med en förlängning från det tidigare datumet 1 juni kom sedan hon och finansdepartementet granskat de senaste ekonomiska beräkningarna om när USA slår i skuldtaket
"Grundat på den senast uppdaterade informationen så beräknar vi att finansdepartementet inte har tillräckligt med resurser för att klara av regeringens skyldigheter om inte kongressen höjer eller tillfälligt tar bort skuldtaket den 5 juni", skriver finansministern i ett brev till republikanen Kevin McCarthy som är talman i representanthuset.
Yellen lägger till en varning i brevet, där hon säger att "svåra umbäranden väntar" om kongressen förhåller sig passiv till att komma fram till en lösning.
Svår stötesten
Finansministern träffade på fredagen Internationella valutafondens (IMF) chef Kristalina Georgieva, som varnade Yellen för den kris världsekonomin skulle stå inför om inget avtal nås.
Republikanerna i representanthuset har varit motståndare till utbyggnaden av myndigheten, som kostar motsvarande 860 miljarder kronor och är en del av president Joe Bidens satsning på bland annat gröna investeringar (kallad "Inflation reduction act").
Representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy ser ut att få igenom en minskning av det utlägget, rapporterar CNBC med hänvisning till källor.
Oppositionen uppges även få igenom en bred kapning av satsningar på socialförsäkringssystemet och andra investeringar.
– Vi måste spendera mindre än vad vi gjorde i fjol. Det är vår utgångspunkt, säger McCarthy på fredagsmorgonen, lokal tid.
Försöker vifta bort
I utbyte ska det demokratstyrda Vita huset få en höjning av skuldtaket som sträcker sig över två år – och som därmed skjuter fram frågan till efter nästa års presidentval.
Båda parterna kom i torsdags med positiva uttalanden om framsteg i förhandlingarna. Biden försökte vifta bort den värsta oron för att USA skulle behöva ställa in sina betalningar.
– Jag tror att vi kommer nå en överenskommelse som låter oss gå vidare och som skyddar alla hårt arbetande amerikaner, sade han på en presskonferens.
Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari
Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.
Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.
Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.
Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.