Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark. Arkivbild.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark. Arkivbild.

Förslag om mer pengar till Swedbanks styrelse

En av storägarna vill att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får fortsatt förtroende trots avslöjandena om misstänkt penningtvätt i bankens baltiska verksamhet. Och trots det enorma tappet i börsvärde vill bankens valberedning ge stora arvodeshöjningar till styrelseledamöterna.

ANNONS
|

Valberedningen föreslår en arvodeshöjning med i snitt 5 procent för ledamöterna. Förslaget väntas klubbas igenom på årsstämman på Oscarsteatern i Stockholm den 28 mars. Höjningen av arvodet blir då betydligt större än de 3,2 procent stämman beslutade om i fjol, rapporterar Dagens industri.

Ordförande Lars Idermark skulle få ett tillskott på 90000 kronor och hans ersättning landar då på 2,6 miljoner kronor. För vice ordförande Ulrika Francke blir arvodet 885000 kronor, 35000 kronor mer än i fjol. Övriga ledamöter föreslås få 605000 kronor, jämfört med 570000 kronor i fjol.

ANNONS

"Sticker i ögonen"

Detta trots att Swedbank förlorat omkring 35 miljarder i börsvärde sedan uppgifterna om den misstänkta penningtvätten briserade för snart två veckor. Det är helt i sin ordning, menar Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

”Jag kan förstå om det sticker i ögonen på folk. Men det är upp till stämman att avgöra höjningen och det vi kan konstatera är att Swedbank följer de andra storbankerna”, säger han.

Både SEB och Handelsbanken föreslår liknande arvodeshöjningar som Swedbank.

Swedbanks största ägare Sparbanksgruppen säger till Svenska Dagbladet att man är beredd att rösta ja till att ge styrelsen och Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet för 2018 på årsstämman.

- Vad vi vet har det inte framkommit något om verksamheten i banken som rör 2018 som får oss att tveka inför stämman, säger Lennart Haglund, ordförande för Sparbanksgruppen, som äger drygt tio procent av bolaget.

Andra avvaktar

Han hänvisar till att de uppgifter som framkommit i SVT:s Uppdrag Granskning rör händelser före 2018.

Samtidigt vill ägarna AMF, Alecta och Robur, som tillsammans äger runt 14 procent av Swedbank, avvakta med att ge besked om hur de tänker rösta.

ANNONS

- Vi har inte tagit ställning än utan inväntar svar från utredningen innan vi fattar beslut, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, till Svd.

Ansvarsfrihet kan nekas om ägare som kontrollerar minst en tiondel av aktierna röstar nej på stämman.

TT

Fakta: Swedbank och Danske Bank-härvan

SVT:s Uppdrag granskning presenterade härom veckan uppgifter om transaktioner i Baltikum mellan Swedbank och Danske Bank, som enligt en utredning i höstas kan ha tvättat drygt 2000 miljarder kronor i regionen. Härvan brottsutreds i bland annat Danmark, Estland och USA. Danske Bank erkänner bristfällig kontroll, men förnekar brott.

Uppdrag Granskning lyfte fram cirka 40 miljarder i misstänkt penningtvätt mellan bankerna, med 50 inblandade kunder, uppgifter som på några dagar raderade ut stora delar av Swedbanks börsvärde.

Minst nio företag kan enligt granskningen dessutom knytas till den kända Magnitskij-härvan, då cirka 2 miljarder kronor från den amerikanske affärsmannen Bill Browders fond Hermitage Capital misstänks ha förskingrats i stället för att gå till ryska skattemyndigheter.

Swedbank säger sig agera mot misstänkt penningtvätt och låter nu utreda Uppdrag Gransknings uppgifter inför stämman den 28 mars.

De svenska och estländska finansinspektionerna, liksom estländsk åklagare, utreder också banken.

ANNONS