Andreas Oscarsson med sin stora lycka i livet – två och halvt-årige sonen Alexander.
Andreas Oscarsson med sin stora lycka i livet – två och halvt-årige sonen Alexander.

Framgångssagan som slutade i ett brutalt mord

Från en ambitiös student på Polhemsgymnasiet över framgången med ett miljardvärderat internetföretag i New York till det brutala mordet 3 augusti 2009 i föräldrahemmet i Skoftebyn. I ett ambitiöst reportage berättar DI Weekend i dag historien om Andreas Oscarsson från Trollhättan.

ANNONS
|

DI Weekends reporter Stefan Lundell har efter intervjuer med bland annat ett tjugotal personer på sju helsidor i tidningen försökt berätta historien om Andreas Oscarsson, vars öde TTELA skrivit om flera gånger sedan han blev skjuten med sex skott i vad som var en ren avrättning. Ett mord som till denna dag är ouppklarat.

DI Weekend berättar om den ambitiöse 16-åringen som började jobba som croupier på klubben Kickis i Trollhättan och tjänade bra med pengar samtidigt som han uppenbarligen var en mycket begåvad student. Som enda elev från Trestadsområdet blev han antagen till den prestigefyllda Handelshögskolan i Stockholm 1992. Och medstudenterna från Handels vid denna tid vittnar om en ung man som både var karismatisk, hade driv, var tuff, men samtidigt hade lätt att skapa kontakter och hade ”ett hjärta”.

ANNONS

Han blir en av de som tar fasta på det som i slutet av 90-talet kallas ”den nya ekonomin”. Efter ett examensarbete utfört i New Yorks motsvarighet till Silicon Valley får han jobb i ett av de it-företag i Stockholm som sedan drabbas hårt när it-bubblan spricker. Och även Andreas Oscarsson drabbas av kraschen och får en ekonomiskt svår tid, men rätt snart får han uppdraget att rationalisera organisationen för den svenska portalen Torget, vilket han gör med framgång.

Och ur arbetet med Torget föds en idé att försöka skapa en mer nischad portal. Ämnet blir poker, och Andras Oscarssons skapelse blir en hemsida som nätpokerspelare hamnar när de googlar på poker och får tips och råd om bra spelsidor. Bolaget får betalt när de driver trafiken på nätet. Vinsten blir året efter starten 2003 hela 55 miljoner kronor, och företaget ska senare bli värderat till motsvarande två miljarder kronor.

De som stöttat ekonomiskt är svenska riskkapitalbolaget Ekstranda, där delar av H & M-familjen med tillgångar i miljardklassen, har satsat pengar. Men en advokat i bolaget är, enligt DI Weekend, den som sannolikt bringar olycka över Andreas Oscarsson. Sedan Ekstranda bland annat varit missnöjda med revisionen för Andreas Oscarssons bolag vill de köpas ut. Men i stället för de 50 miljoner man först kommit överens om, blir det 34 miljoner eftersom internetportalen drabbas hårt när Georg W Bush stiftar lagar för att förbjuda nätpoker.

ANNONS

Men advokaten i bolaget är inte nöjd med utdelningen och talar med en vän som är krögare och som har kontakter i den kriminella världen. Vad som exakt hände har varken polis eller åklagare kunnat kartlägga, men klart står att Andras Oscarsson skattekonsult först blir beskjuten, sedan han enligt Andreas Oscarsson fått krav från krögaren på de 14 miljoner kronor som de menade fattades i uppgörelsen. Konsulten har sedan inte vågat vittna i rätten. 3 augusti 2009 finner Andras Oscarssons pappa sin son brutalt mördad i hemmet i Skoftebyn, med sin två och halvt-årige son liggande bredvid sig, den senare sannolikt nedsövd vid mordtillfället men åtminstone fysiskt oskadd.

ANNONS