Zhejiang Geely Holding Group, med grundaren Li Shufu (bilden), ser sig själv som en långsiktig ägare i AB Volvo. Arkivbild
Zhejiang Geely Holding Group, med grundaren Li Shufu (bilden), ser sig själv som en långsiktig ägare i AB Volvo. Arkivbild

Geely: Kvar långsiktigt i AB Volvo

Kinesiska Zhejiang Geely Holding Group avser att långsiktigt kvarstå som storägare i lastbilstillverkaren AB Volvo, rapporterar flera medier med hänvisning till Geely-källor.

ANNONS
|

Beskedet från AB Volvos näst största ägare, med 8,2 procent av fordonkoncernens aktier, kommer sedan bedömare i en artikel i Svenska Dagbladet i torsdags spekulerade i att Geely skulle vara på väg att minska sitt innehav i AB Volvo. Spekulationerna byggde på att Geelys svenska holdingbolag Geely Sweden Financials Holding använt B-aktier i den svenska lastbilstillverkaren som säkerhet för ett lån på 400 miljoner euro (cirka 4,2 miljarder kronor).

- Detta är helt fel. Zhejiang Geely Holding Group kommer att fortsätta vara en långsiktig investerare i AB Volvo, säger en källa nära Geely till nyhetsbyrån Reuters om spekulationerna.

ANNONS

Samma budskap kommer officiellt.

"Det här är en helt finansiell transaktion och vi betraktar fortsatt innehavet i Volvo som strategiskt viktigt", skriver Geely om obligationslånet i ett uttalande enligt Dagens industri.

Långivarna som köpt Geelys nya obligation får noll procent i ränta på det femåriga lånet. Men de kan när lånet löper ut 2024 välja att få tillbaka pengarna i form av B-aktier i AB Volvo.

TT

ANNONS