Orrefors glasbruk fotograferat en kort tid innan bruket stängs. Arkivbild.
Orrefors glasbruk fotograferat en kort tid innan bruket stängs. Arkivbild.

Glasbruken som försvann

En gång pulserade glasnäringen i Småland. Det bruks- och konstglas som tillverkats i den anrika regionen har många av oss fortfarande kvar hemma i skåpen. Men glansåren i Glasriket följs av utländsk konkurrens, varsel och till slut tvingas flera bruk att lägga ner. Här är några av de mest kända glasbruk som försvunnit.

ANNONS
|

1979: Känd formgivning

Glasbruket i Hovmantorp grundades 1933 vid platsen för ett annat äldre glasbruk. I Strömsbergshyttan tillverkades genom åren kaffeserviser och fasettslipat glas som grundarens hustru Gerda Strömberg formgav. Bruket lades ner 1979 efter att ha drivits ett par år av Orreforskoncernen.

1983: Gullaskruf släcks

Gullaskrufs glasbruk var en gång i tiden ledande på pressglas. Här tillverkades genom åren såväl fönster- och bilglas som designat bruksglas. Det lilla bruket fick i gång en betydande export, och så småningom köptes bruket av Orrefors, som dock lade ner verksamheten 1983.

2003: Från bruk till museum

Boda glasbruk, med anor från 1864 skär ned i början av 2000-talet. 2008 tar det slut helt. Kvar fanns omfattande glassamlingar som Emmaboda kommun köpte för tio år sedan. Glaset har stannat kvar på orten, för nu ligger The Glass Factory här – ett museum med en glashytta som är i gång.

ANNONS

2012: Begär egen konkurs

Bergdala glasbruk försatts i konkurs på egen begäran. På bruket har det blåsts glas sedan 1880-talet, och hyttan har överlevt både bränder och faktiskt även usel likviditet. Efter konkursen kom nya ägare, och i dag tillverkas det glas i ny regi.

2013: Ett stycke svensk glashistoria på väg bort

Glasbruket i Orrefors stängs. Ägaren New Wave Group varslade efter år av förluster och vikande försäljning de anställda i Orrefors och Åfors glasbruk om uppsägning. Orrefors glasbruk grundades redan 1898 och tillverkningen av de berömda kristall- och konstglasen inleddes 1914.

Källor: Populär Historia, länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg , Glasriket.se, Nationalencyklopedin

TT

ANNONS