Göran Persson föreslås bli ny styrelseordförande i Swedbank. Arkivbild.
Göran Persson föreslås bli ny styrelseordförande i Swedbank. Arkivbild.

Göran Persson föreslås som Swedbank-ordförande

Swedbanks valberedning föreslår Göran Persson som ny styrelseordförande i banken. Det kan därmed bli den före detta socialdemokratiske statsministern som ska leda Swedbank genom krisen.

ANNONS
|

- Vi är jätteglada, det är ett mycket starkt namn vi har valt. Den bakgrunden som Göran Persson har är ju fantastiskt intressant för oss, så vi är glada att han ställer upp till detta uppdrag. Sedan fortsätter vi med arbetet om hur styrelsen i övrigt ska se ut, säger Lennart Haglund, valberedningens ordförande, till TT.

Efter SVT:s avslöjanden om misstänkt penningtvätt och insiderbrott i Swedbank sparkades vd Birgitte Bonnesen strax före bankens årsstämma den 28 mars. Styrelseordförande Lars Idermark fick sitta kvar över stämman, men han avgick någon vecka senare.

ANNONS

Negativa nyheter

Under de drygt två månader som har gått sedan Uppdrag gransknings avslöjande har det kommit en strid ström av negativa nyheter om Swedbank.

I veckan flaggade tillförordnade vd:n Anders Karlsson för att bankens kostnader stiger med en miljard kronor mer än väntat i år. Det pågår utredningar av misstänkt penningtvätt i fem länder, och bankens aktie har tappat nästan 30 procent av sitt värde sedan SVT:s program sändes.

Kritisk till nomineringen

Joakim Bornold, ekonom på finansrådgivningsföretaget Söderberg &Partners, anser inte att Göran Persson är rätt person för Swedbank.

- Swedbank befinner sig i en av sina värsta kriser någonsin och behöver någon som har lång erfarenhet av att driva bankverksamhet. Ägarna tar för lätt på uppgiften att driva bank. Det är det som har lett till dagens problematik och ändå fortsätter man på det spåret, säger han.

Valberedningen lyfter i sitt pressmeddelande fram att Göran Persson är ordförande i gruvföretaget LKAB och haft samma post i skogsbolaget Sveaskog. Man framhåller även att Persson har ett brett internationellt kontaktnät och sitter i Ålandsbankens styrelse. Men den erfarenheten räcker inte, enligt Bornold.

ANNONS

- Ålandsbanken är en liten provinsiell bank, Swedbank är en jätte och någonting helt annat. Valet av Göran Persson är inte vad jag tror är bäst för Swedbank, absolut inte. Det är ett ganska populistiskt val, säger han.

TT

ANNONS