Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark får frågor om penningtvättrapporter. Arkivbild.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark får frågor om penningtvättrapporter. Arkivbild.

Högriskkunder omsatte hundratals miljarder

Över 200 miljarder kronor omsatte de utländska högriskkunderna i Swedbank så sent som 2016. Det visar en hemlig rapport som Swedbank haft i huset, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS
|

Tidigare har Swedbankchefen inte velat uppge hur mycket högriskkunderna, de som kan misstänkas för penningtvättransaktioner, omsatte i banken. Men den interna rapporten, författad av norske advokaten Erling Grimstad, tidigare åklagare och assisterande chef för norska ekobrottsmyndigheten, visar på en hel del detaljer om Swedbanks verksamhet i Baltikum. Även Dagens industri har skrivit om rapporten tidigare.

Omfattande

Rapporten lämnades över till Swedbank i början av 2019. Utredaren skriver bland annat:

"Vi råder Swedbank att omedelbart informera myndigheterna i Estland och Sverige och göra en grundlig utredning av Swedbank Estland, baserad på de preliminära upptäckterna av omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt bland utländska högriskkunder".

ANNONS

Till Di sade vd Birgitte Bonnesen då att hon inte vill kommentera rapporten eftersom den bara var ett utkast. Bonnesen har också vid flera tillfällen fått frågan om hur stora och många de utländska högriskkunderna var – något hon sagt sig inte kunnat svara på.

Omsättning ökade

Men enligt rapporten från Erling Grimstad så omsatte högriskkunderna i början av 2016 20 miljarder euro bara i Estland, motsvarande över 200 miljarder kronor, rapporterar Uppdrag granskning. Beloppen behöver dock inte betyda att alla transaktioner omfattar misstänkt penningtvätt. I dag är den kundgruppen nere på nära noll.

Uppdrag granskning konstaterar också att omsättningen i högriskgruppen ökade under vd Birgitte Bonnesens tid som chef för Swedbanks baltiska verksamhet. Bonnesen själv säger att man gjort tusentals anmälningar om misstänkt penningtvätt varje år och Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau skriver i ett mejl till SVT att man inte alls förnekat att det funnits högriskkunder i den baltiska verksamheten.

"Däremot har vi sagt att de varit inkluderade i våra ordinarie verksamheter för private banking samt företag, och det stämmer.”

TT

ANNONS